Gå til sidens hovedinnhold

Vil øke lønnsforskjellene

Fagforeningen Akademikerne vil ha større lønnsforskjeller for offentlig ansatte, og og møter sterk kritikk fra resten av fagbevegelsen.

Leder Christl Kvam i Akademikerne tar som eneste fagforeningsleder i Norge til orde for større lønnsforskjeller, spesielt med tanke på høyt utdannede i stat og kommune.

- Noen bør tjene mer enn andre. Vi vil ikke ha usaklige "trynetillegg", men både utdanning, ansvar og innsats må lønne seg mer enn i dag, sier Kvam til Dagsavisen.

Akademikerne har fått sterk kritikk fra resten av fagbevegelsen foran vårens lønnsoppgjør, blant annet for å stå på arbeidsgivernes side. Bakgrunnen for uenighetene er at Akademikerne vil at lønn skal bli markedsbestemt og bestemt lokalt.

Kvam avviser at Akademikerne er i strid med de andre organisasjonene, men påpeker at de kjemper for sine medlemmer på sin egen måte.

- Det offentlige er blitt en opplæringsinstitusjon for akademikere. Så fort nyutdannede får sjansen, rømmer de over i det private, og de komme ikke tilbake. Skal vi ha en offentlig sektor med høy kvalitet må lønnsgapet til det private tettes, mener Kvam.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg