*Nettavisen* Økonomi.

Vil overvåke låneinformasjon

Kredittilsynet frykter gjeldskrise blant norske lånekunder, og vil nå overvåke bankene for å hindre at folk låner over evne.

Kredittilsynet starter nå en offensiv overfor bankene, etter at finansminister Per-Kristian Foss tidligere denne måneden etterlyste bedre kontroll av bankene, melder Dagbladet.

Direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet understreker at tilsynet ikke vil sette tak på utlånene til norske husholdninger. Men han viser til at Storbritannia har hatt en voldsom boligprisvekst, og at rentene der i det siste er satt opp for å bremse prisveksten og hindre en boble i boligmarkedet.

Skogstad Aamo mener tiden nå nærmer seg renteøkning også i Norge.

- Vi er opptatt av at kundene skal få best mulig informasjon, slik at de kan treffe begrunnede valg. Ingen bør om tre år si at de er overrasket over at renta er oppe i sju prosent. Det skal banken ha fortalt dem i 2004, sier han.

Kredittilsynet vil forsterke tilsynet med banker som har stor utlånsvekst og kunder med høy belåningsgrad. Husholdningenes gjeldsbelastning og rentefølsomhet skal kartlegges, og tilsynet vil undersøke bankenes informasjon til kundene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.