Gå til sidens hovedinnhold

Vil saksøke Røkke

Regjeringen vurderer å saksøke Kjell Inge Røkkes Aker.

Bak lukkede dører har regjeringen i flere dager diskutert muligheten for å trekke Kjell Inge Røkke for retten.

Selv om Røkke tirsdag godtok at selve låneopptaket behandles på en generalforsamling, er regjeringen fortsatt åpne for å saksøke milliardæren hvis han ikke selve aksjehandelen gjennomgås på nytt, får VG opplyst. Avisen siterer «meget sentrale regjeringskilder.»

Les også: Aker-dumping juridisk floke

Men Aker ASA står på sitt:

- Status på avtalene er at de er godkjent i viktige selskapsorganer og gjennomført, sa informasjonssjef i Aker ASA, Geir Arne Drangeid, til Nettavisen tirsdag.

Advarte regjeringen
To av Norges mektigste konsernsjefer, Statoils Helge Lund og Hydros Eivind Reiten, advarte regjeringen mot å gjøre avtaler med Kjell Inge Røkke i romjulen 2006, skriver Aftenposten.

Rådene, som ikke ble fulgt, var å aldri inngå en avtale med Røkke under tidspress, sørge for en god aksjonæravtale for å sikre staten innflytelse og vær oppmerksom på at det kan være vanskelig å dokumentere reelle kjøpere til Aker Kværner.

Les hele aksjonæravtalen her (ekstern lenke)

– Har en god sak
Forretningsadvokat og jussprofessor Kristin Norman tror regjeringen kan ha en god sak hvis de vil gå til sak mot Røkke.

– Det vil alltid være knyttet en viss tvil til disse spørsmålene, men vi mener det er mange argumenter som er såpass sterke at de vil ha en god sak, sier Kristin Normann til VG.

Hun har på vegne av Selmer vært med på å utarbeide en av de to juridiske betenkningene regjeringen har fått utarbeidet om saken. Selmer konkluderer med å støtte kravet om at de kontroversielle aksjetransaksjonene skulle vært behandlet av generalforsamlingen i Aker Solutions ASA.

I så tilfelle ville Staten kunnet benyttet seg av sin vetorett – og dermed stoppet hele aksjehandelen.

To rapporter støtter regjeringen
I rapporten fra Selmer heter det:

«Etter vårt syn vil inngåelse av avtaler mellom selskaper i Aker ASA-konsernet og Aker Solutions AS om kjøp av aksjepostene kreve godkjennelse fra generalforsamlingen i Aker Solutions ASA for å være rettslig bindende».

Advokatfirmaet Simonsen kommer til samme konklusjon i sin rapport:

«Det er vår oppfatning at de beste grunner taler for at transaksjonene skulle vært godkjent av generalforsamlingen i Aker Solutions for å være rettslig bindende.»

Pikant dilemma
Aker Solutions har tatt opp et lån på cirka to milliarder kroner, som skal innbetales 22. april, for transaksjonen.

Statens obligasjonsfond, som ble etablert i februar som en del av regjeringens kriseløsning, bidrar med 500 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Dermed står vi overfor en underlig dilemma: Statens obligasjonsfond bidrar til å gjennomføre transaksjonen regjeringen vil stanse!

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken