Vil satse hardt på olje i nord

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Høyre vil gi flere hundre millioner kroner.

04.11.10 12:27

Oslo (ANB): Høyre vil bla opp 200 millioner kroner for å få ringvirkninger i nord av oljevirksomhet i Nord-Norge.

- Når Statoil nå stiller med 120 millioner kroner i den nordlige landsdelen, så bør staten bevilge 200 millioner kroner, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til Avisens Nyhetsbyrå (ANB).

Han forteller at Høyre i sitt alternative statsbudsjett for 2011 har foreslått at det bevilges 200 millioner kroner for å sikre større ringvirkninger i nord som følge av oljevirksomhet i landsdelen.

Statoil har nylig lovet at selskapet i løpet av en femårsperiode skal sørge for 120 millioner kroner til å både utvikle nye leverandører, støtte realfag og utvikle lærlinger i de tre nordligste fylkene.

Store muligheter
- En framtidig åpning av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen kan sammen med områdene utenfor Helgeland og i Barentshavet gi Nord-Norge store muligheter, sier Sanner.

- Det statlige bidraget bør trappes opp i årene som kommer. I tillegg bør andre oljeselskaper være med på spleiselaget om å bygge opp petroleumskompetanse i nord, sier Sanner.

- Her må det bli et samarbeid mellom petroleumsbransjen, bedriftene på land, forskningsinstitusjoner, universiteter, høyskoler og kommuner. Formålet må være å sikre at økt olje- og gassvirksomhet i Nord-Norge gir flere arbeidsplasser og vekst på land i nord, sier Sanner.

Samlet strategi
Han viser til manges frykt om at økt petroleumsvirksomhet bare gir økt aktivitet i sør.

- Derfor må vi legge en samlet strategi som kan gi ringvirkninger og arbeidsplasser på land i Nord-Norge. Den nordlige landsdelen må få noe igjen for oljevirksomheten.

-Tror du på Statoils løfter om at olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen kan gi 2.000 arbeidsplasser i nord?

- Det har Statoil bedre forutsetninger til å svare på. Men hvis vi skal klare å realisere noe i nærheten av det antallet, så må vi bruke årene framover til å styrke petroleumskunnskapen i nord slik at ringvirkningene kan bli store, sier Sanner. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.