*Nettavisen* Økonomi.

Vil sette brems på arbeidsinnvandringen

Norge vil høyst sannsynlig innføre overgangsordninger for arbeidsinnvandring når EU utvides fra 1. mai. Det bekreftet statsminister Kjell Magne Bondevik under sitt møte i Brussel.

06.02.04 06:17

Den norske regjeringen gikk i utgangspunktet inn for at borgere i de nye EU-landene skal ha fri adgang til Norge fra første dag. Men etter at en rekke land nå har varslet overgangsordninger, har regjeringen endret standpunkt.

I forrige uke sa Sveriges statsminister Göran Persson at Sverige sannsynligvis vil innføre overgangsordninger. Kommunalminister Erna Solberg (H) sa da at Norge vil vurdere det samme. Onsdag varslet Storbritannias statsminister Tony Blair at han revurderer planene om å tillate fri flyt av EU-arbeidskraft. Og torsdag sa Bondevik at regjeringen vil foreslå for Stortinget at det også fra norsk side innføres overgangsordninger.

Han begrunnet dette med behovet for å være på linje med våre naboland.

– Vår intensjon var å ha åpne grenser for borgerne av de nye medlemslandene. Men nå ser vi at noen av våre naboland, nå sist Sverige, har varslet at de vil ha noen restriksjoner i en overgangsperiode, sa Bondevik etter sitt møte med EU-kommisjonens president Romano Prodi i Brussel torsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I Stortinget ligger det allerede et omfattende forslag fra Arbeiderpartiet om overgangsordninger. Forslaget ble levert onsdag, og Aps talsmann Karl Eirik Schjøtt-Pedersen understreket at Ap sier ja til arbeidsinnvandring fra de nye EU-landene, men stiller krav for å hindre at økt arbeidsinnvandring skal føre til sosial dumping.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag