– Snus er dyrt i Norge. Her er det noen som tjener for mye, sier Øyvind Simonsen.
Han er daglig leder for Den Norske Snusfabrikken, og er en ringrev i norsk detaljhandel med 30 års erfaring fra blant annet Norgesgruppen og Rema 1000.
Simonsen hadde tidligere agentur på salg av den helhvite Epok-snusen, som på kort tid ble en suksess blant norske snusbrukere.
Nå satser han videre i det hvite snussegmentet - og åpner like så godt Norges eneste snusfabrikk.
– Vi har bygget for vekst. Fabrikken er på 800 kvadratmeter, og er et nybygg skreddersydd til vår virksomhet. Vi har kapasitet til å både doble- og tredoble produksjonen i lokalene vi åpner nå, sier Simonsen til Nettavisen.
Les også: Miljøvernorganisasjoner sier nei til snuspenger
Vil selge snus til 55 kroner
Mesteparten av all snus som konsumeres i Norge er produsert i Sverige, hvor populære produkter som Skruf, General og Epok kommer fra.
I dag rapporterer én av fem nordmenn mellom 16 og 74 år at de bruker snus daglig. Ytterligere fem prosent bruker snus av og til. Med andre ord bruker rundt 700.000 nordmenn snus.
I dag koster de mest populære snusmerkene rundt 80-90 kroner per boks i butikkene.
– Forretningsmodellen vår er at det ikke skal koste 80 kroner for én snusboks, sier Simonsen.
– Hva bør det koste, da?
– Med en bokspris på 55-60 kroner har man en fornuftig margin. Det viktigste for oss er høy kvalitet og at prisen er fornuftig. Vi skal ikke ta ut ekstremt høye marginer, men vi er ikke noe billigmerke heller.
Simonsen mener at det ikke er noe som tilsier at det er dyrere å drive snusproduksjon i Norge enn i Sverige. Men er det egentlig mulig å ta markedsandeler i et etablert snusland som Norge? Den Norske Snusfabrikken-sjefen legger ikke skjul på at det blir en utfordring.
– Mange har sine favoritter som de holder seg til. Vi satser på helhvit snus med ulike smaker. Generelt har jeg inntrykk av at norske forbrukere og snusbrukere er interessert i nyheter og å orientere seg i markedet, sier Simonsen.
Les mer:Premier League-stjernen kom med snusavsløring. Nå advarer eksperten
– Ikke ukontroversielt
Da Simonsen så at den norske Snusbonden satset på tobakksplanter og mikroproduksjon av snus fra en gård på Byneset utenfor Trondheim i fjor, hadde han ikke flere unnskyldninger for hvorfor han ikke skulle åpne en egen snusfabrikk. I dag er de samarbeidspartnere.
– Da de startet opp, tenkte vi at «hvis de tør, så skal jammen vi realisere våre planer også», sier Simonsen.
Fabrikken åpnes av Våler-ordfører Reidar Kaabbel (Sp) fredag, og starter opp med totalt fem ansatte. Går utviklingen i tråd med Simonsens plan, vil fabrikken telle ti ansatte i oktober og det dobbelte året etter.
– Vi har som mål å omsette for 500 millioner kroner innen fem år. Nå er vi helt i startfasen, og er fornøyde dersom vi har en omsetning på 20-30 millioner kroner i år. Vi håper at vi går i pluss innen siste halvdel av 2023. Vi kjører med lave kostnader og lav «burn rate», sier Simonsen.
– Er det et mål i seg selv at snus skal være så billig som mulig? I et folkehelseperspektiv bør det vel være en balansegang?
– I et folkehelseperspektiv er snus og snusproduksjon ikke ukontroversielt. Det er ikke melk og brød, for å si det på den måten. Vi har vært spente på mottakelsen når vi har snakket med Helsedirektoratet og Legemiddelverket i forbindelse med søknader og bevillinger. Vi har hatt en konstruktiv og positiv dialog. De som har vært mest usikre på oss, er banken, sier Simonsen, og fortsetter:
– Å selge snus for lave priser er selvsagt et dilemma. Du vil ikke ha så lave priser at produktet appellerer til yngre mennesker som kan ble avhengig av nikotin fordi det er billig.