*Nettavisen* Økonomi.

Vil stanse Oljefond-spekulanter

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Etter tap på 70 milliarder kroner på spekulasjon, får Oljefondet smekk. Men det blir ikke øyeblikkelig stans i den aktive forvaltningen.

Stortinget behandlet fredag reglene for Oljefondets forvaltning. Sentralt står fjorårets enorme tap fordi forvalterne tok større risiko enn de har lov til.

- Det har vært enorme tap i den aktive forvaltningen i Norges Bank i 2008 - om lag 70 milliarder kroner. Tapet har vært mye større enn hva risikomålene for fondet skulle tilsi. Dette må få konsekvenser, sier finanspolitisk talsmann i Krf, Hans Olav Syversen.

Mot spekulasjon
Fra mange hold har det kommet forslag om at Oljefondet må slutte å plukke enkeltaksjer - såkalt aktiv forvaltning - og heller investere bredt i hele aksjemarkedet (såkalt indeksforvaltning).

Kritikerne mener det er svært få ekspempler på at noen gjør det bedre enn markedet, og viser til at Oljefondets aktive forvaltning i fjor gjorde at fondet tapte 70 milliarder mer enn markedet.

Frps Christian Tybring-Gjedde vil forby den aktive forvaltningen: - Jeg frykter at regjeringens politikk for investeringer i Oljefondet på sikt medfører å gamgle bort fremtidige pensjoner, sier Tybring-Gjedde.

Trosser kritikken
Men finansminister Kristin Halvorsen bøyer ikke av. - Markedsutviklingen i 2008 var svært uvanlig, men det har ikke framkommet ny informasjon som tilsier at det er ønskelig å legge om investeringsstrategien, sier Halvorsen etter et år hvor Oljefondet totalt tapte 633 milliarder kroner.

- Statens pensjonsfond er Europas største fond, og har en svært langsiktig strategi for investeringene. Vi er ikke kortsiktige spekulanter som må realisere tap på kort sikt, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Finansministeren ønsker fortsatt at 60 prosent av pengene skal være i aksjer.

Fortsatt aktiv forvaltning
Finansdepartementet har merket seg at risikoen i forvaltningen har vært «vesentlig større enn det en tidligere så for seg.»

Nå vil departementet ha en ekstern gjenomgåelse av forvalternes arbeid frem til 2010, og så vurdere reglene på nytt.

Også Kristin Halvorsens eget parti er kritisk til Oljefondets forvaltning.

- Aktiv forvaltning ahr gitt mange meglere svært høye lønninger uten å gi noen gevinst til det norske folk. Siden 1998 har vi brukt seks milliarder kroner på å tape 40 milliarder kroner. De eneste som har tjent på aktiv forvaltning av Pensjonsfondet, er dem som har gjort veddemålene det norske folk har tapt på, sier finanspolitisk talsmann for SV, Heikki Holmås.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.