Gå til sidens hovedinnhold

Vil stoppe fotball på nett

Norsk Toppfotball og Schibsted vil hindre hundretusener av nordmenn til å se fotball live på nett.

Ifølge Dagens Næringsliv vil Schibsted og fotballens organisasjoner gå til juridisk krig mot TV2 om de ikke slutter å la avisene i A-pressen, Edda og Dagbladet legge ut levende fotballbilder på nett.

Både VG og Media Norge-avisene har kjøpt rettighetene til å vise Tippeligaen på nett.

Overrasket
Men de ble overrasket i helgen da det viste seg at TV2, som også eier fotballrettighetene på nett, hadde inngått et lenkesamarbeid med store deler av medienorge.

Samarbeidet innebærer at nettavisene til Edda og A-pressen, pluss Dagbladet og Nettavisen lenker inn eller bygger inn TV2s Sumoplayer i sin drakt.

Det vil både Schibsted og Norsk Toppfotball nå ha en slutt på.

- Nå villeder A-pressen, Dagbladet og Edda Medias redaktører publikum og gir inntrykk av at avisene sitter med felles rettigheter. Vi krever at dette endres. Hvis de ikke justerer seg, kommer vi til å forfølge dette både juridisk og i Pressens Faglige Utvalg, sier Niels Røine, administrerende direktør i toppklubbenes organisasjon Norsk Toppfotball, til Dagens Næringsliv.

Røine sier at TV2 har fått nettrettighetene under forutsetning av at kun de skal kunne benytte dem.

Knut Falchenberg er direktør i Schibsted og reagerer også kraftig.

- Jeg kaller dem pirataviser. De tar seg til rette og utnytter rettigheter som de ikke har betalt for i det de kaller et kommersielt joint venture. Jeg er skuffet over at avisredaktører, som man skulle forvente går i spissen for å forsvare opphavsrett, gjør dette, sier Falchenberg til DN.

Han vurderer nå om viderelenkingen skal bli advokatmat.

- Må ha røyket sokkene til frokost
Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum sier følgende til truslene fra Norsk Toppfotball og Schibsted:

- Jeg kjenner både Niels Røine og Knut Falchenberg som fornuftige folk, men her må de ha røyket sokkene sine til frokost, skriver Stavrum i en kommentar tirsdag.

Les hele kommentaren her: Har de røyket sokkene sine?

Verken TV2 eller Dagbladet.no lar seg heller skremme av kritikken.

- Det vi nå gjør, er klarert med fotballens organisasjoner. Vi deler ikke rettighetene med noen, men lenker fra samarbeidspartnere til TV 2 Sumos avspiller. Det er mulig lenking kommer som en bombe for Schibsted-ledelsen, men på internett er dette helt vanlig, sier TV2 Sportens Håvard Myklebust til DN.

- Hvis Schibsted og fotballorganisasjonene reagerer på lenking på nettet, så er de på feil spor. Hvis de vil legge ned internett, så lykke til, sier redaktør i Dagbladet.no, Morten Øverbye, til DN.

Kommentarer til denne saken