Vil stoppe ølkrigen

Foto: (Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)

Fra i dag koster flaskeøl 6,50 kroner hos flere lavpriskjeder. Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) mener priskrigen strider mot alkoholloven og vil stoppe kjedene. Si din mening her.

16.04.04 08:39

Priskrigen på øl i norske dagligvarebutikker gjør helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) arg. Han mener priskrigen er i strid med alkoholloven.

– Jeg reagerer som leder for KrF på at dagligvarekjedene tydelig legger opp til å bruke øl som lokkevarer for å trekke kundene til butikkene. Det oppfatter jeg som klart i strid med alkoholloven, sier han til Kanal 24.

Høybråten sier videre at han mener det bør være gode muligheter for sosialdepartementet å reagere på dagligvarebutikkenes dumping av øl-prisene.

- Jeg regner med at norske myndigheter følger opp dette. Sosial- og helsedirektoratet har bedt om en full redegjørelse, og det er det god grunn til, sier han.

Krf-lederen innrømmer at øl er en dagligvare, men vil ikke gå med på at det skal være mulig å bruke produktet i konkurransesammenheng.

- Det gjelder jo en spesiell regulering av konkurransen med alkoholvarer, sier han, - og det må alle seriøse aktører finne seg i å respektere.

Ny bunn
Torsdag førte priskrigen på øl til ny bunnotering da Rema 1000 senket prisen på Grans Premium til 6,50 kroner per flaske. Kiwi satte også torsdag ned prisen til 6,50 kroner. Remas avgjørelse kom etter at den Trondheim-baserte kjeden Bunnpris onsdag senket prisen på sitt ølmerke Seidel til 7,90 kroner. Coop svarte umiddelbart med å kutte enda mer og lanserte Coop Pils for 7,50 kroner.

Staten krever 5,33 kroner i avgift for en 0,33 liters flaske med øl. I tillegg kommer momsen, og totalsummen blir dermed 6,61 kroner i avgifter til staten for en flaske. Med en pris på 6,50 kroner for en flaske øl er det ganske klart at det ikke blir fortjeneste.

- Markedsprisen har gått ned kraftig på denne typen produkter den siste tiden. Det er bakgrunnen for at vi nå senker prisen, forklarte direktør i Rema 1000, Geir Solstad overfor TV 2 Nettavisen torsdag.

–Lovlig
Noe av årsaken til fallet i ølprisen er at den tyske billigkjeden Lidl er på vei inn i Norge. Avholdsbevegelsen advarer mot det billige ølet denne kjeden selger for å få kunder inn i butikkene.

Rema 1000 har i forkant av priskuttet vurdert lovligheten av å redusere prisen på alkoholholdig øl, og funnet at det ikke strider mot norsk lov å senke prisene så kraftig.

Tidligere er det bare alkoholfritt øl som har vært priset så lavt som 6,50 kroner. For øvrig er det bare øl på flaske og ikke på boks som er blitt billigere. Dessuten er sterkere øl enn pils fortsatt ikke berørt av priskuttene.

Granskes
Ifølge norsk lov skal ikke alkohol være tilbudsvare. Torsdag ba sosialminister Ingjerd Schou Sosial- og helsedirektoratet se på lovligheten bak priskuttene til dagligvarekjedene. Det er ventet at direktoratet kan konkludere i løpet av to-tre uker.

– Informasjonen som kom fram torsdag, tyder på at loven blir brutt, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet til VG.

Han krever at de fire store dagligvarekjedene Rema 1000, Ica Norge, Norges-Gruppen og Coop Norge innen førstkommende tirsdag skriftlig redegjør for sitt ølsalg.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag