Gå til sidens hovedinnhold

Vil ta pyramidebakmenn

Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann Knut Storberget er lei over at politiet forfølger løsgjengere, men lar hvitvasking og pyramidesaker gå.

- Det må drives en kriminalitetsbekjempelse hvor fokuset føres over fra løsgjengerne til hvitsnippforbryterne, sier Storberget. Han tar i dag saken opp i Stortinget.

Storberget mener det må satses mer på å avdekke konkurskriminalitet, kriminalitet knyttet til pyramidevirksomhet og hvitvasking, og nå vil han be justisminister Odd Einar Dørum ta grep.

- Vi er nødt til å få en kursomlegging, sier Storberget til TV 2 Nettavisen.

Færre saker
Storberget peker på at antallet behandlede anmeldelser i økonomisaker er gått ned. Politiets ferske tall fra straffesaksregisteret viser at kun 6644 anmeldelser ble behandlet i saker om økonomisk kriminalitet i 2004. Dette er en nedgang fra et gjennomsnittlig antall anmeldelser på 8107 i perioden 2000 til 2002.

- Det er grunn til å tro at slik kriminalitet øker selv om tallene går ned. Med T5PC saken friskt i minnet er det grunn til å tro at tallet burde vært mye høyere. Det anslås at 140 milliarder årlig unndras beskatning.

-Skader mest
- Dette er den kriminaliteten som skader mest. Dette er knyttet til narko, våpen og terror, sier Storberget.

Økokrim har mottatt henimot 5000 hvitvaskningsmeldinger i 2004, og det er kun åpnet straffesak i under 100 saker.

- Her er det så store mørketall at det i realiteten er fritt fram for hvitvasking og økonomisk kriminalitet, sier Storberget.

Han mener det må tilføres større ressurser til både Økokrim og de enkelte politidistriktene.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken