*Nettavisen* Økonomi.

Vil vente med å sette opp renta

Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX

Sentralbanksjef Svein Gjedrem sier klart og tydelig at han ikke vil ligge i forkant når rentenivået i Europa og USA skal opp. Uttalelsen ga pengemarkedsrentene en knekk.

26.05.04 17:39

I pressemeldingen i forbindelse med onsdagens rentemøte kommer Norges Bank med klare signaler om at sentralbanken vil avvente et rentehopp i Europa før den norske renta settes opp. Det er særlig denne formuleringen økonomene har hengt seg opp i:

«Utsiktene for inflasjonen i Norge tilsier at vi ikke vil ligge i forkant når rentene i andre land justeres opp.»

Uttalelsen bidro til at lange norske renter sank med rundt 0,05 prosent i pengemarkedet.

Venter rask renteøkning
Sentralbanken peker samtidig på at den norske pengemarkedsrenta stiger brattere enn hos handelspartnerne ett til halvannet år fram i tid.

- Det er et ganske klart signal fra Norges Bank at det prises inn for rask renteoppgang i Norge, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

- Når kurven er brattere, innebærer det at markedet priser inn en raskere renteøkning i Norge enn hos handelspartnerne. Norges Bank sier at det ikke nødvendigvis er riktig å gjøre, supplerer sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets.

Skjeler til kronekursen
Bruce tror at Norges Bank kommer med disse signalene for å unngå at krona fortsetter å styrke seg.

- Det er forventningen om en raskere renteøkning i Norge som Norges Bank tror er en av grunnene til at krona går sterkt. Uttalelsene er et signal til markedet om at det kan gå mer tid, påpeker han.

Det er renta i eurolandene og Sverige som er mest avgjørende for hva Norges Bank foretar seg, ifølge Øystein Dørum.

- Storbritannia har allerede hevet tre ganger, og USA vil trolig heve nå i juni eller i august. Vi tror ikke det er disse Norges Bank sikter til, men primært sentralbankene i Sverige og euroområdet, som er viktigst for kronekursen, sier han.

Sikrer seg handlingsrom
Dørum påpeker samtidig at formuleringene fra Norges Bank er såpass vage at sentralbanken fortsatt har mulighet til å kunne komme den europeiske sentralbanken i forkjøpet med å sette opp renta.

- Det norske rentenivået avhenger av mange andre forhold, slik som utviklingen i arbeidsmarkedet, boligprisene, prisstigningen, og så videre, slik det har vært hele tida, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag