FORUS (Nettavisen Økonomi:) Vilde Rødder Knudsen (26) er klar for sin tiende visning siden hun startet boligjakten tidligere i år. Et rekkehus på Forus, like ved jobben, er i kikkerten.

– Jeg sitter med en følelse av at jeg må gå på første visning, for det blir aldri noen visning nummer to, sier Knudsen.

Stavanger-kvinnen har så langt bydd på tre boliger denne våren, og gått tapende ut av alle. Noen av budrundene hun har fulgt har gått over stokk og stein. Knudsen fortviler over at leilighetene hun har kunnet tenke seg å bo i har blitt solgt for opptil 400.000 kroner over prisantydning.

– Jeg opplever aktiviteten på markedet som skyhøy. Mange får boliglån, og boligene selger for mye høyere enn forventet, sier Knudsen.

Oppdatering 13.58: Knudsen måtte gi opp også denne boligen, etter å ha sittet i budrunde siden klokken 12.00. Boligjakten fortsetter!

Boligprisene i Norge er nå 11,3 prosent høyere enn for et år siden, og i mai steg prisene videre med en prosent. Det er mer enn normalt for måneden, ifølge Eiendom Norge.

Gjennom mai har salget av bruktboliger og nye boliger vokst kraftig, og det har aldri vært solgt så mange boliger i Norge etter årets første fem måneder. Da mai var omme, hadde 43.895 boliger i Norge skiftet hender - 15,7 prosent flere enn i samme periode i 2020.

Les mer: Joakim (32) solgte rekkehuset og tok inn på spektakulær hotellsuite permanent: – Helt surrealistisk

Bekymret for prisveksten nasjonalt

Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i Norsk Boligbyggelag mener det er uheldig for folk flest at prisgaloppen på boliger i Norge vedvarer.

– Det er imidlertid verdt å merke seg at boligprisene i Oslo nå har falt tre måneder på rad. Det er litt typisk at Oslo er en bjellesau og leder an når markedet snur. Vi forventer at flere byer vil følge etter og at prisveksten dempes gjennom andre halvår, sier Bjerknes.

Med flere renteøkninger i vente, lavere befolkningsvekst og tiltakende boligbygging i store deler av landet, tror Bjerknes at prisveksten kan dempes.

– Allikevel er det et paradoks at pandemien ga oss en den dypeste nedturen i moderne tid samtidig som den har bidratt til kraftig vekst i boligpriser, aksjer og andre aktiva. Det forsterker en lang trend med økende ulikhet. Inn i høstens valgkamp bør politikerne spørre seg hvem som egentlig tjener på tosifret boligprisvekst, sier sjeføkonomen

Les mer: Finansministeren om boligprisene: - Jeg er bekymret

Har økt kraftig

Boligprisene i Stavanger og omegn har omtrent stått på stedet hvil lenge. Kvadratmeterprisen har vært på like over og like under 34.000 kroner siden 2015. Da hadde den gjennom to år gradvis falt fra høyden på 38.600 kroner.

Boligene har ligget lenge ute for salg, og mange har måttet selge med tap. Markedet har slitt med å komme seg på beina etter oljekrisen fra 2014 til 2016.

Nå ser imidlertid mye annerledes ut, og prisene har økt med 9,1 prosent de siste tolv månedene.

– Så langt i vår har vi sett en økning på 40 prosent i boligformidlinger på Sør-Vestlandet sammenliknet med samme periode i fjor. Det har vært et voldsomt trykk, sier Laila Neverdahl, administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 SR-Eiendom.

I mai gikk prisene imidlertid ned 0,1 prosent i Stavanger, etter en prisstigning på 3,4 prosent i april. Hittil i år har det blitt solgt 2.421 boliger i byen - en økning på 29,5 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Mens boliger kunne ligge ute på markedet lenge uten å bli solgt tidligere, går det raskere unna nå. Omsetningstiden på 47 dager i snitt er den raskeste i Rogaland på fem år.

– Veldig få boliger blir kuppet, men det skjer fra tid til annen. Den store forskjellen fra tidligere, er at boliger nå blir solgt på første visning og at den vanligvis går over prisantydning. Før måtte man gjerne ha to visninger før salg, sier Neverdahl.

DNB Eiendom-megler Michael Boxill Knutsen peker på at kvadratmeterprisen i Stavanger er betydelig lavere enn i andre store byer, og ser muligheten for at gapet tettes noe nå og i tiden fremover. Det ligger også betydelig færre boliger ute for salg nå enn i fjor. Til tider har antallet boliger for salg vært 50 prosent av fjoråret denne våren.

Megleren forteller at det kommer flere på visninger enn før og at boligene selges unna raskere enn det som har vært normalen de siste syv årene.

– Eneboliger er alltid mest attraktivt fordi det er færre av dem. Men alle boligtyper går bra nå, sier Knutsen.

Les mer: Boligeiere er nervøse: Eksperten har en klar beskjed