«Knus kneskålene hans», var bare ett av flere sterke utsagn en analytiker i First Securities skal ha uttalt da bonusen ble kraftig barbert for samtlige ansatte på grunn av den tidligere mobilmilliardæren Idar Vollviks tap i aksjemarkedet i 2008, skriver Dagens Næringsliv (DN) onsdag ifølge dn.no.

Meglernes sanne side
I den kommende boken til tidligere analytiker Aslak Berge, «En bryggesjauers bekjennelser», bretter forfatteren ut livet som analytiker i meglerhuset First Securities på Aker Brygge.

- Akkurat det øyeblikket viste frem de styggeste sidene av meglerbransjen. Folk viste at de egentlig jobbet i bransjen kun for å tjene mest mulig penger. Da millionene forsvant rett foran nesen på dem, viste de sitt sanne og stygge jeg. Tenker man kun på penger, vil man på et eller annet tidspunkt sitte på yachten sin og alene og drikke champagne, sier Aslak Berge til DN.

I boken tar Berge et kraftig oppgjør med det han kaller en ukultur i meglerbransjen.

Bakgrunnen for analytikerens nevnte utbrudd lå i Chess-grunder Vollviks elleville spill på børsen.

- Verdens største gambler
Da han i sin tid solgte Chess for 2,4 milliarder kroner satt han selv igjen med over en milliard kroner.

Over en lengre periode på 246 dager handlet Vollvik aksjer for enorme en milliard kroner dagen, og på få år hadde han tapt mer enn han eide. Mange dårlige investeringer koblet med høy giring (lånefinansiering for å øke utslag av børsbevegelser) ble en dårlig kombinasjon for den relativt uerfarne investoren.

Tidligere har Vollvik opplyst til NA24 at han i 2006 tradet for elleville 236 milliarder kroner på børsen og med det var han verdens største private trader.

- Ifølge Citibank i London var det på den tiden verdensrekord for omsetning fra en og samme person, sa Vollvik.

Til NA24 har Vollvik bekreftet at meglerhusene håvet inn enorme summer på spekulasjonene.

- Kan du si noe om hvor mye du betalte i kurtasje på alle dine handler?

- Hehehe. Det ble et par hundre millioner!, var svaret NA24 fikk.

Konkurstruet
Dette medførte at Vollvik i 2009 stod på bar bakke og slet både med skattegjeld og gjeld til meglerhuset First.

Trønderens gjeld til det svenskeide meglerhuset, som stammer fra tiden da han spekulerte bort hele formuen sin og enda litt til, skal ha vært på over 100 millioner kroner.

I april i år skulle Vollvik ha vært nær en løsning på gjeldstvisten der banken åpnet for å ettergi 100 millioner kroner, men ifølge Finansavisen førte negative avisoppslag til at den avtalen ble veltet.

Så i midten av mai ble det meldt at de ble enige om en forliksavtale.

Før dette var Vollvik ved to anledninger truet av personlig konkurs. Først av meglerhuset Christiania Securities, så av kemneren i Bergen. Vollvik kom også til enighet med disse kreditorene.