Vinmonopolets leder kan altså se tilbake på et usedvanlig godt fjorår. Nordmenn kjøper normalt rundt 30 millioner liter vin og brennevin andre steder, mens Vinmonopolet i et normalår omsetter i overkant av 80 millioner liter. De stengte grensene bidro sterk til fjorårsveksten på 40 prosent.

- Vi hadde 40 prosent vekst. Den handelen er kommet fra andre steder, som grensehandelen i Sverige og taxfree-salget. Før hadde vi bare estimater for denne handelen, nå har vi faktisk dokumentasjon på omsetningen ute, sier Hunter til Nettavisen.

Hunter har ikke behov for å uttale seg om den norske avgiftspolitikken. Hun kan bare konstatere at mens Norge har økt alkoholavgiftene hvert år de seneste årene, bortsett fra i år, har Sverige ikke gjort det. Avstanden i pris har dermed økt.

Les også: Ferske tall fra Rema 1000 viser en klar trend i nordmenns handlemønster

- Men det er åpenbart at det er mange ting som lokker nordmenn til å handle i Sverige, som dagligvarer og å reparere bilen. Og så er vi veldig billig på dyre viner, utlendinger kommer til Norge for å handle dyre viner til lave priser, sier Hunter om prisforskjellene.

Bare positivt om Carl

Vinmonopolet og alkoholomsetningen skal vi komme tilbake til. 52-årige Hunter har hatt Fremskrittspartiets største profil som stefar siden hun var åtte år.

- Jeg har bare godt å si om ham som person. Han er en familiemann, men som mammas nye mann forsøkte han aldri å ta plassen etter min biologiske far. Han begynte ikke med barneoppdragelse, det overlot han til mamma og pappa, men han har alltid vært der, erindrer Hunter.

Les også: Pristest: Disse varene blir dobbelt så dyre når du krysser norskegrensen

Respekt

På spørsmål om hva moren og stefaren har betydd for henne som person og leder, svarer hun:

- Jeg har tatt med meg mye hjemmefra, men skal jeg trekke frem én ting, må det være at jeg har vært heldig og truffet mange spennende personer. Og så har jeg lært at du skal behandle alle med respekt, enten de befinner seg høyt i samfunnet eller ikke.

- Vi er bare mennesker alle sammen. Du kan ha respekt for autoriteter, men ikke frykt, sier Hunter til Nettavisen Økonomi.

Les også: Oslo planlegger gjenåpningen: Vil gi gratis skjenkebevilling og leie av gateplass ut året

Familiemann

- Har du brukt ham eller din mor som rådgiver etter at du ble leder?

- Nei. Jeg kan diskutere alt mulig med dem, men vi snakker veldig lite politikk. Mange tror sikkert at vi gjør det, men vi har veldig få politiske diskusjoner. Vi er enige om at det ikke er bra.

Vinmonopolets leder bodde først på østkanten av Oslo, men flyttet så til Ullern i Oslo vest, ettersom stefar Hagen bodde der.

- Jeg har bodd på begge sider av byen, og det er en bra ballast å ha med seg, sier hun om oppveksten.

Les også: Hva får vi med Carl I. Hagen?

Selvironi

- Hva synes du om din mors frisyre og morsomhetene rundt den opp gjennom årene?

- Jeg synes hun har selvironi, og hun har stilt opp flere ganger om frisyren og rettet på hårsveisen. Det er sporty gjort, fordi hun har fått veldig mye negativ oppmerksomhet. Men hun har holdt ut og ikke latt seg affisere.

- Hun har fortsatt et stort hår, men det er ikke som det var. Jeg har respekt for hun at gjør som hun vil, uavhengig hva andre måtte mene, svarer Hunter.

Sosial

- Hvordan vil du ellers beskrive moren din?

- Mamma er usedvanlig sosial med godt humør, pratsom og festlig å være sammen med, sier Hunter om moren som kommer fra øverst i Gudbrandsdalen.

- Da hun kom til Oslo og fikk jobb som kontordame og sekretær i NEBB (tidligere norsk elektroteknisk selskap, red.anm), måtte hun legge fra seg dialekten. Men hun snakker «kav dialekt» når hun prater med moren sin, sier Hunter.

Eli Hagen var knappe 21 år da hun ble mor, i likhet med sin mor.

- Det er veldig fint å ha ung mor, og både hun og Carl er spreke.

- Hva med vininteressen?

- Ingen av dem er spesielt vininteresserte, men de har sine favorittmerker, og mamma er ikke så flink til å endre vanene.

Papp på hytta

Koronapandemien har ført til flere endringer i handlemønsteret. Under pandemien har det vært en økning i pappvin eller bag in box, som tidligere ble kjøpt i utlandet.

- Flere har reist på hytta under koronapandemien, og hytte og bag in box hører sammen. Poenget er at utsalgene også i hytteområdene har opplevd sterk vekst, sier Hunter.

Og før koronapandemien stengte ned Norge for et drøyt år siden, skjedde veldig mye av handelen i Vinmonopolets utsalg på fredag og lørdag. Nå konstaterer Hunter at gjennom pandemien handler vi i større grad gjennom hele uken og tidligere på dagen. Det er bra ut fra hensynet til smittevern

Vi drikker også både rimeligere og dyrere enn før pandemien satte inn. Men gjennomsnittsvinen vi kjøper ligger på moderate 134 kroner, og det gjelder både røde og hvite viner.

Færre forretningsreiser

- Hva kan du si om omsetningen i årets tre første måneder?

- Vi ser fortsatt den samme veksten på 40 prosent sammenliknet med i fjor, men nå har vi hatt pandemien i et helt år. Etter 12. mars kan vi sammenlikne med korona for første gang, og vi er spent på om kurven er stabil.

- Tror du det blir noen varige endringer i handlemønster og volumer når samfunnet åpnes opp?

- Vi prøver å lage prognoser, men det er veldig vanskelig å spå når vi får grensehandel igjen og hvor fort denne handelen kommer tilbake. Det skjer nok over noe tid, men noen ting blir nok ikke helt likt som før, som forretningsreiser.

- I større grad vil møter avholdes via telefon og Microsoft Teams. I stedet for at de forretningsreisende i vil handle på taxfree, håper vi at de større grad vil handle hos oss.

Les også: Rusreformen vil beskytte våre ungdommer bedre

Drikker svakere

- Trenden er ellers at salg av varer med lavere alkoholprosent vokser mer enn for varer med en høyere prosent. Da snakker vi om svakvin opp til 13-14 prosent, men vi ser også vekst i noen brennevinskategorier, sier Hunter.

Vi nordmenn drikker lysere og lettere, altså hvitvin, musserende vin og rosévin, på bekostning av det tunge og mørke. Temperaturen spiller inn, når det er sommer og sol, vil vi ha noe lyst og lett. Når det er vinter og mørkt, kjøper vi mer rødvin,

Italiensk vin er fortsatt mest populært i Norge, deretter følger Spania, Frankrike. Men vinelskende nordmenn kjøper også mer oversjøisk fra USA og Australia.

Drikker mindre

Hunter tror ikke det totale konsumet av vin og brennevin har økt under koronapandemien, bare at handelen skjer hos dem. En normal vekst for Vinmonopolet er på ca. 1 prosent hvert år, litt lavere enn befolkningsøkningen.

- Vi ser at yngre drikker mindre. At utviklingen her er negativ, er veldig bra. Det som skaper bekymring, er eksempelvis ordningen med fadderuker og liknende, hvor det drikkes mye.

- Hvilke andre undersøkelser har dere om forbruket?

- Vi har en egen koronamonitor i regi av Opinion. Her stilles det spørsmål om folk drikker mer under pandemien, men 9 av 10 svarer at konsumet er uendret eller lavere. Det er bare 1 av 10 drikker som mer.

- Når vi spør folk videre om årsakene, er svarene at det er ikke så mange fester eller sosiale sammenkomster, som brylluper osv. Vi har også sett under andre kriser at alkoholforbruket har gått ned, som under finanskrisen.

Vinkelnere

Vinmonopolet har fått mye ros for skoleringen av sine ansatte. Hunter sier de er veldig heldige som har mange ansatte som er genuint interessert i det de driver med. Det skaper også motivasjon til å begynne i Vinmonopolet.

- Vi har ansatte som har jobbet i hotell- og restaurantbransjen, blant annet som vinkelnere. Men vi har en obligatorisk opplæring som de ansatte må signere på at de vil fullføre, før de begynner. Det er likevel ingen utfordring, våre ansatte vil gjerne lærer mer, forteller Hunter.

- Folk vil gå på flere kurs og bli flinkere og flinkere. Vi har mange ansatte som har jobbet her i 30 og 40 år, gjennomsnjttsalderen er vel 45 år, og det er ganske voksent, fortsetter hun.

Ingen bonuser

Gjennomsnittslønnen ligger noe over snittet for butikkansatte. Hunter understreker at jobbtilfredshet ikke bare handler om lønn. Andre gode ordninger og et trygt og godt og stabilt arbeidsmiljø er like viktig. Og hun kan verken friste sine medarbeidere med bonuser eller rabatter.

- Nei, gulroten hos oss er den varefaglige opplæringen. Men vi har også avholdsmennesker som jobber her, selv om de ikke er mange, og vi har også noen ansatte som har utfordringer med alkohol. De kan ikke delta på vinsmaking eller andre varefaglige aktiviteter

- Hvordan håndterer dere disse personene?

- Først og fremst er det en utfordring for personen selv å leve blant vin og brennevin. Det er også en varefaglig utfordring over tid at ingen av de to gruppene kan smake på varene og fortelle om det til kundene.

Men uansett får ingen smake på alt. I det totale sortimentet på nettet har Vinmonopolet snart 30.000 varer å tilby, mens de største butikkene har ca. 3000.

Mer sprit i nord

Og ja da, det er forskjell i preferansene rundt omkring i Norge, også innad i Oslo, som Avisa Oslo omtalte i vinter.

- Jo lenger nord du kommer i landet, desto høyere er brennevinandelen. Men vi har sett at brennevinandelen i nord har gått ned fra 60 prosent for nye utsalg, mens vinandelen øker.