Hvert år gjennomfører NAF test av vinterdekk, i år med fokus på SUV-er. Men årets test var mer dramatisk enn normalt:

Ifølge testen gjorde det ene dekket det egentlig godt nok til å havne på en femteplass i testen for piggdekk, men så begynte problemene å komme:

- Har du kjøpt Falken Winterpeak F-Ice 1 anbefaler NAF å ta kontakt med dekkforhandleren for å få nye dekk. Det er bra at produsenten nå rydder opp og gir nye dekk til de som er berørt av feilen, sier Jan Harry Svendsen som er rådgiver i NAF i en pressemelding.

Les også

Tar opp kampen med Tesla – med stor suksess: – Det kan ikke gå galt

Dekket ble disket fordi det mistet pigger etter bare 50 mil. I tillegg hadde dekket flere pigger som satt skjevt.

Ifølge Falken gjelder feilen et lite antall dekk produsert i en kortere tidsperiode. Dekket gjorde det ellers godt i testen.

Store forskjeller

Blant de andre dekkene i testen var det ifølge NAF store forskjeller - som vanlig.

- Dekk handler om å balansere ulike egenskaper. Et dekk som har svært gode egenskaper på snø, kan prestere dårligere under andre forhold. Denne testen viser at det fortsatt er store forskjeller mellom de beste og de dårligste dekkene, forklarer Svendsen.

Ifølge testen ble det overraskende nok større forskjeller enn forventet da man brukte avanserte firehjulsdriftbiler:

«De beste dekkene spratt av gårde med lynets hastighet, mens det adaptive AWD-systemet ikke helt visste hvordan de skulle håndtere de dårligere dekkene», skriver Motor i sin test.

Han mener forbrukerne må stille seg spørsmålet om hvilket føre man kjører på og lese resultatene ut fra det.

- Det er ikke noe vits i å kjøpe et dekk som har veldig gode egenskaper på våt vei om man stort sett kjører på snø. Premiumdekkene er gode under alle forhold, men ikke best i noen. Så har vi noen dekk i testen som gjør det veldig godt på barmark, mens andre er best på snø. Så du må velge dekk ut ifra vinterføret du skal kjøre på, sier Svendsen.

Les også

Mye billigere, bedre rekkevidde og én herlig egenskap: – Forbausende vellykket elbil

Kjente merker gjør det best

Totalt ble det testet 16 dekk i årets test av vinterdekk. Blant piggdekkene var Michelin X-Ice North 4 SUV det beste, mens Nokian Hakkapeliitta 10 SUV og Goodyear UltraGrip Arctic 2 fulgte på de neste plassene.

Best av de piggfrie vinterdekkene var Nokian Hakkapeliitta R5 SUV, fulgt av Goodyear UltraGrip Ice2 og Continental VikingContact 7.