– Folk får et større og større sug etter å dra på ferie, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv.

Hun mener det er grunn til å være optimistisk for bestillinger på skidestinasjoner både i vinter- og påskeferien år. Men merker også at folk ser ut til å være noe avventede. Bakgrunnen er frykten for at koronasituasjonen ikke vil roe seg.

– Vi ser at smitteverntiltakene har vært sterke de siste ukene, og at de ser ut til å fungere. Vi håper på at premien vil være at man skal få lov til å dra på vinterferie i eget land. Mye tyder på at det skal kunne gå, sier hun.

Les også: Flertallet er ikke enig i regjeringens vaksineprioritering

Helseminister Bent Høie (H) uttalte i januar at nordmenn må forberede seg på å tilbringe vinterferien i Norge. De siste ukene har koronasituasjonen strammet seg til på grunn av den britiske mutasjonen, særlig på Østlandet.

I størstedelen av landet er vinterferien nå bare et par uker unna, mens påskeferien er 2 måneder fram i tid.

Flere ønsker seg til hytta

Virke Reiseliv, som organiserer flere bedrifter i reiselivsbransjen, publiserte tidligere i år en undersøkelse som blant annet viser ønsket reisemål i vinterferien. I undersøkelsen svarer 65 prosent at de ønsker å dra på hytta i vinterferien.

– Dette er høyere tall enn før, og det henger sammen med at alle de som vanligvis pleier å dra til utlandet i vinterferien, ikke får gjort det i år. Ut ifra våre undersøkelser er det ikke noe i veien med reiselysten, opplyser Bergmål.

I undersøkelsen kommer det også fram at flere har spesielle planer.

– En ting som går igjen i år, er at flere svarer at formålet med vinter- og påskeferien er å utøve uteaktiviteter som ski, fottur og lignende, sier hun.

– Mange er fleksible

Med flere folk på hyttene, kan det bli mer aktivitet på skianleggene. Skistar, som driver skianlegg og hytteutleie i Hemsedal og Trysil, forteller om utfordringer, særlig på grunn av de utenlandske gjestene som ikke kommer. Siden 29. januar har grensen i praksis vært stengt for utlendinger som ikke er bosatt i Norge.

– Så det er en utfordring å få fylt opp disse plassene, melder Petra Hallebrant, PR- og kommunikasjonssjef i Skistar.

I tillegg er det svært strenge regler for flere kommuner i Oslo-området etter utbruddet i Nordre Follo, men det er fra 3. februar greit å reise på hytta, bare man holder avstand til andre og handler i sin egen kommune. Ellers skal man unngå «unødvendige reiser».

Les også: Kamp mot klokken: Anders Tegnell urolig for ny mutasjon

Hallebrant håper likevel det kan bli flere gjester utover vinteren.

– Vi ser at mange er fleksible og bestiller sent, så vi håper på flere gjester til vinterferien og påsken. Så snart situasjonen stabiliseres, tror vi interessen for å besøke Trysil og Hemsedal vil være stor, forteller hun.

– Et godt grunnlag må legges

Beitostølen i Øystre Slidre er et populært reisemål for skientusiaster. Ordfører Odd Erik Holden (Sp) forteller om litt færre hytteturister denne vinteren. Han håper samtidig på så normale tilstander som mulig når vinterferien og påskeferien kommer.

– Vi håper selvsagt på en så normal ferie som mulig. Om det er mulig, avgjør vi med å være flinke med tanke på smittevern. Tar vi dette på alvor nå, så legger vi et godt grunnlag for at vi kan kunne møtes på ski i feriene, avslutter han.

(©NTB)