Antall sider vi logger oss inn på blir flere og flere. Noen sider kan du kjøpe hvitevarer og klær på, andre sider er for å lese nyheter eller sjekke posten.

- En gjennomsnittlig e-post adresse har 30 tilhørende passord og brukernavn. Ofte bruker man samme passord på et flertall av disse stedene. Når vi bruker ett enkelt passord så ofte, er det fort gjort å legge det igjen på et nettsted som ikke er så sikkert. Da kan det misbrukes, sier Vipps-sjef Rune Garborg.

Erstatte alle med én

For usikre nettsteder kan gi svindlere tilgang til din e-postadresse og passord knyttet til siden, og sjansen er stor for at akkurat den e-postadressen og det passordet kan gi svindlere tilgang til dine mer sensitive nettsider - for eksempel e-posten.

Som erstatning vil Vipps lage én sentral Vipps-innlogging. Brukerne kan velge å bruke Logg inn med Vipps i sin nettleser. Deretter vil brukerne kunne logge seg inn på andre nettsteder gjennom Vipps.

Etterhvert vil det også bli mulig å sømløst knytte innloggingen opp mot BankID for bedre sikkerhet, og bruke identifisering med biometri, det vil si identisiering gjennom for eksempel fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning, øyescanning eller stemmegjenkjenning.

Vipps startet som en vennebetaling-løsning i 2015 og siden da jobbet for å bli en større del av den digitale infrastrukturen. I februar konstaterte Garborg at kid-nummer og gamle papirfakturaer snart er historie. Nå vil han altså passordet til livs.

Fra 2019

Allerede i 2019 kommer den første versjon av login-funksjonaliteten, som skal fungere på alle plattformer der du i dag bruker vanlig e-post og passord.

Både Google og Facebook har kommet med løsninger der du kan logge inn på nettsider med autentisering gjennom din Google- eller Facebook-konto.

Garborg tror at et kjent norsk alternativ som Vipps vil gjøre nordmenn mer villige til å logge inn enkelt på eksterne sider gjennom en login-operatør, fordi man stoler mer på at informasjonen du legger igjen ikke blir brukt i andre sammenhenger.

- Vipps er et norsk selskap underlagt norske og europeiske regler. Vi tror at folk flest har større tillit til at vi håndterer deres data tryggere enn våre amerikanske konkurrenter, og ikke selger dataene til tredjeparter uten samtykke, sier Garborg.

Sømløs netthandel

Første versjon av Vipps sin login-løsning kommer altså i 2019. Etterhvert vil Vipps komme med en ny versjon, der kundene skal få mulighet til å forenkle handel på nett betydelig.

Garborg forklarer at de ønsker å sy sammen kjøpsopplevelsen, slik at du ikke trenger å gi personlig informasjon hver gang du er på en nettbutikk - det gjelder også første gang du logger inn å nettbutikken.

Innloggingsfunksjonaliteten til Vipps skal gi informasjon som adresse og telefonnummer til nettbutikken. Når du har valgt dine produkter, og går til kassa, så skal du ikke lenger trenge å oppgi betalingsmetode, men betale gjennom Vipps.

- Når fullversjonen er klar, vet vi ikke. Vi jobber med den. Det er ikke vanskelig å gjøre ting enkelt. Heller ikke å gjøre logginn trygt, men det er vanskelig og tidkrevende å gjøre begge deler, sier han.