Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) informerte i dag om nye tiltak som vil gjelde i Oslo fra torsdag 29. oktober.

Blant tiltakene er stans i innslipp til utesteder klokken 22, maks 20 deltakere på arrangementer uten fast seteplassering og påbud om munnbind inne på serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.

Virke mener byrådet i Oslo i praksis har stengt utelivet med de nye tiltakene.

– Derfor vil det være avgjørende med tiltak rettet mot bransjen for at den skal overleve, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Krevende

Han mener dagens innstramminger i Oslo vil gjøre det krevende for mange virksomheter i handels- og tjenestenæringen, og spesielt servering og uteliv. Han frykter steder vil se seg nødt til å stenge dørene for godt.

– Disse virksomhetene har allerede store problemer med inntjeningen som følge av nedstengning og smittevernrestriksjoner, og disse vil gi ringvirkninger i årevis for en bransje med lave marginer, sier Horneland Kristensen.

Fursetgruppen er store innenfor Oslos restaurantverden og driver blant annet kjente restauranter som Grand Café, Ekebergrestauranten og Tjuvholmen Sjømagasin. Totalt har gruppen om lag 20 serveringssteder.

Videreføres

Innehaver Bjørn Tore Furset sier til Nettavisen at i utgangspunktet videreføres tiltakene for bransjen, som at man må ha plass for å bestille servering. Han tror derfor ikke at dagens nye restriksjoner får store konsekvenser for deres del.

- Men det kan ha noe å si restaurantbransjen har fått såpass mange restriksjoner, at lysten for å gå ut og kose seg forsvinner, sier han.

Mange i restaurantbransjen setter sitt håp til at den kommende julebordsesongen redder dem fra konkurs.

- Ja, denne sesongen er noe som vi alle har ventet på og gledet oss til i form av et oppsving i omsetningen. Samtidig begrenser alle restriksjonene kapasiteten på sitteplasser.

Mindre grupper

- Det er ikke positivt sånn sett, men samtidig virker det som folk har lyst til å kose seg. De går mer ut mer avdelingsvis og i mindre arrangementer, og vi håper det blir nok til en hyggelig julebordsesong.

Koronapandemien har rammet restaurantbransjen hardt, Bauser sier at for deres del er omsetningen ned om lag 50 prosent i år. Variasjonene er store.

- Noen av stedene har ikke så stor nedgang, mens andre er rammet veldig hardt. Og det er synd at folk ikke kan kose seg en halv time ekstra med en flaske vin og at brylluper må avslutter kl. 12, men det ser ut som folk aksepterer dette.

Furset sier at han vil være veldig forsiktig med å si noe om hva som er hensiktsmessige tiltak. Han tror også at de mer rene pubene og barene rammes hardere av restriksjonene enn restaurantene. Så langt i år har de hatt ekstremt få smittetilfellers som kan spores tilbake til en av deres restauranter.

Ett tilfelle

- Vi har hatt ett tilfelle der en gjest har vært smittet, som kan spores tilbake til våre restauranter, men der det ellers ikke fikk noen konsekvenser. Vi har også en kokk som er smittet, men vi har siden mai i gjennomsnitt tusen gjester innom våre restauranter i løpet av en dag.

- Vi gjør så godt vi kan og opprettholde så godt vi kan reglene. Det skal være trygt å være gjest hos oss.

(©NTB)