– Vi forventer at tiltakene rundt Nordre Follo avvikles onsdag. Vi har vært veldig skeptiske til disse tiltakene i utgangspunktet, sier direktør Harald Jachwitz Andersen i Virke Handel til NTB.

Mandag skal han i møte med Helsedirektoratet om smittevern – og beskjeden han vil gi dem er tydelig:

– Vi ser at når nærbutikken stenger, så kjører folk bare lenger for å handle. Når nærkjøpesenteret stenger, kjører man til kjøpesentre utenfor smittesonen, sier Andersen.

Virke-direktøren mener dermed at nedstengingen av kjøpesentre har hatt stikk motsatt effekt av det myndighetene ønsket.

– Vi har hentet inn tall som viser at Romerikssenteret på Kløfta, som ligger rett utenfor det stengte området, har hatt en vekst på 30 prosent etter nedstengningen. Amfi Borg i Sarpsborg hadde også en vekst på 30 prosent før de også måtte stenge på grunn av Halden-utbruddet, sier Andersen.

Les også: Millioner har mottatt vaksinene - nå er tallene klare: så trygge er de

«Vinmonopol-effekten»

Han sier at senterledere rundt de såkalte ringkommunene har rapportert om at folk kommer reisende fra de nedstengte kommunene i stort antall.

– Kall det gjerne Vinmonopol-effekten. Det er vel det beste bildet på det. Da de stengte ned polene i Oslo, valfartet folk til kommunene utenfor. Og da skjønte myndighetene at «Oi, det ble feil. Det er nok bedre å åpne igjen».

Andersen ser også en lignende effekt i de nedstengte kommunene. Der har omsetningen gått kraftig opp hos mange butikker som er utenfor kjøpesentrene – og som dermed får lov å holde åpent.

Les også: Kvinne i varetekt etter å ha vist fram falsk koronatest

– Kid-butikken i Lillestrøm, hvor sentrene har stengt, har hatt en omsetningsvekst på 108 prosent i uke 4 og 152 prosent i uke 5, sammenlignet med fjoråret. Også andre Kid-butikker i de nedstengte områdene har hatt sterk vekst.

Stengt ned

I tre omganger har regjeringen stengt ned kjøpesentre i forbindelse med utbrudd med mutert virus. Først førte utbruddet med den britiske varianten av koronavirus i Nordre Follo til svært strenge tiltak i en rekke kommuner på Østlandet, inkludert Oslo.

Senere har Halden kommune og en rekke kommuner rundt blitt stengt ned i forbindelse med utbrudd i en ishall, og søndag stengte regjeringen ned i en rekke kommuner på Vestlandet i forbindelse med utbruddene i Bergen og Ulvik.

Les også: WHOs Europa-sjef om virusmutasjoner: - Jeg er urolig

Utbruddet i Nordre Follo er nå over, ifølge kommunen. Regjeringen har sagt at tiltakene som følge av dette utbruddet, som blant annet rammer Oslo, skal revurderes onsdag 10. februar.

– Regjeringen vurderte forholdsmessigheten da tiltakene ble innført fram til 10. februar, og mener tiltakene er forholdsmessige i den situasjonen Nordre Follo og kommunene rundt har vært i med utbrudd av den mer smittsomme varianten av koronaviruset. Det påvises fortsatt nye tilfeller av den engelske mutasjonen i Nordre Follo, selv om kommunen anser at utbruddet er over, sa statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB lørdag.

Får det ikke til å henge i hop

Virke forventer at både kjøpesentrene rundt utbruddet i Nordre Follo og i Halden-området bør få åpne onsdag, og hevder at tiltakene mot handelsnæringen sannsynligvis har ført til mer ansamlinger av folk heller enn færre.

– Dette bryter jo med hele logikken i smittevernarbeidet. Man vil ha mest mulig kvadratmeter og størst mulig plass rundt kundene. Når man stenger ned butikker skjer det motsatte, flere samler seg på de butikkene som får være åpne, sier Andersen.

Han påpeker at vintermånedene er de med lavest aktivitet i butikkene, og at man klarte seg gjennom den travle julehandelen uten noen smitteutbrudd som kunne knyttes til butikker.

– Vi får bare ikke logikken i dette til å henge i hop, sier han.

(©NTB)