Gå til sidens hovedinnhold

Virusfrykten herjer - Oslo Børs ned 2,4 prosent

Oslo Børs faller kraftig, Corona-viruset får hovedskylden.

Ved 11.45-tiden er hovedindeksen på Oslo Børs ned 2,4 prosent. Børsnedgangen her hjemme kommer etter et fall på de asiatiske børsene. Børsen to største selskaper, Equinor og DNB, er begge ned 1,7 prosent noen minutter etter børsåpningen. Rett før kl 12 var Equinor-aksjen ned hele 3 prosent.

Hovedindeksen ved Oslo Børs hadde en god periode i fjor høst og nådde ny rekordnotering tidligere denne måneden. En viktig årsak er optimismen etter signering av fase 1 av handelsavtalen mellom USA og Kina.

Med utover mandag er nå børsen ned drøyt 3 prosent fra toppen, det er så langt ikke snakk om noen stor korreksjon (se grafen under).

Alt faller

Nesten alle aksjene på Oslo Børs er ned mandag, og alle de største selskapene. Fallet her hjemme kommer etter at Nikkei 225-indeksen falt med over 2 prosent mandag.

Spredningen av det dødelige Corona-viruset er den viktigste forklaringen for børsnedgangen. Det rapporteres stadig om flere døde og smittede, som øker risikoen i finansmarkedene.

Investerignsdirektør Robert Næss i Nordea sier til Nettavisen Økonomi at SARS-virutset skapte frykt i aksjemarkedet. De direkte konsekvensene var i første omgang knyttet til reiseliv. Men hvis Corona-viruset pågår lenge, kan det medføre mindre aktivitet og etter hvert lavere vekst i økonomien.

Denne risikoen i markedet er også dårlig nytt for norske kroner, som står i over 10 kroner mot uroen. Nordea Markets skriver i morgenrapport at de har advart mot et svakere aksjemarked den seneste tiden, og trolig er dette ikke over ennå.

Les også: Dette avgjør aksjeåret 2020

Luftig

Aksjemarkedet er ifølge meglerhuset fortsatt luftig og mottakelig for dårligere nyheter fremover. Det taler for at kronen kan svekke seg ytterligere.

DNB skriver i morgenrapporten at i Kina har myndighetene strammet kraftig inn på bruken av offentlige transportmidler.

En rekke provinser og noen områder er stengt for nær all ferdsel. Ifølge ekspertene til DNB er overskriftene om økningen i antall smittede og døde er nok til at investorer selger unna risikofylte papirer.

Les også: Corona-viruset fortsetter å spre seg

Halvparten så dødelig

Handelsbanken Capital Markets trekker i sin morgenrapport paralleller til det dødelige SARS-viruset, som herjet i 2002 og 2003. Corona-viruset antas å ha en døedelighet på 2 prosent, mens SARS-viruset hadde en dødelig på ca 4 prosent og forårsaket nær 800 dødsfall.

SARS-utbruddet varte fra november 2002 til juli 2003 og bidro til resesjon - nedgangstider - i Hong Kong, hvor utbruddet var verst. Økonomien tok seg kraftig opp så snart utbruddet var under kontroll.

Les også: Minst ett år til lungevirusvaksine er klar

Ifølge Handelsbanken beregnet forskere at SARS-utbruddet hadde en kostnad globalt på rundt 40 milliarder dollar, litt over 360 milliarder norske kroner med dagens valutakurser.

Hvor stor påvirkning utbruddet av Corona-virusutbruddet får på økonomiene og på finansmarkedene, avhenger av både smitteomfanget og varigheten.

Størst virkning lokalt

Handelsbankens eksperter tror at påvirkningen uansett blir størst lokalt i Kina hvor utbruddet har sin opprinnelse. Sektorer som kan bli rammet hardest, er reiseliv, detaljhandel og energi. Derimot kan helse- og farmasiselskapene komme til å tjene på krisen.

Norske kroner har svekket seg med 0,6 prosent mot euro siden fredag. Det skyldes delvis oljeprisfall og delvis det internasjonale risikobildet. Et fat Brent nordsjøolje handles nå for rundt 59,4 dollar per fat.

Saken oppdateres.

Kommentarer til denne saken