Gå til sidens hovedinnhold

Visjon Norge felt på alle punkter i lagmannsretten

TV Visjon Norge AS er dømt av Gulating lagmannsrett til å betale 150.000 kroner i skadeerstatning til en mann etter en omtale om helbredelse.

Samtidig skriver idag.no at redaktør Jan Hanvold må ut med 40.000 kroner og programleder Arne Pedersen med 15.000 kroner.

Beløpene er en økning fra dommen i Jæren tingrett. Dommen er enstemmig.

- Skal sette meg inn i dommen nå

I etterkant har sønnen i tillegg stilt et erstatningskrav mot TV Visjon Norge på 250.000 kroner, til Jan Hanvold på 100.000 kroner og til Arne Pedersen på 30.000 kroner.

Les mer: Dømt for å ha krenket privatlivets fred

Saken handler om en ung mann som i juni 2016 hadde en alvorlig motorsykkelulykke. Hans mor tok kontakt med Visjon Norge der hun ville fortelle om at sønnen hadde blitt helbredet.

I programmet fortalte moren om sønnens helsetilstand etter en alvorlig trafikkulykke. Det ble også vist private bilder av ham, blant annet da han lå bevisstløs på sykehuset.

Les også: Visjon Norge mister flere samarbeidspartnere

Mannen gikk til sak mot TV-kanalen, redaktør og styreleder Jan Kaare Hanvold og en programleder. Kanalen mente omtalen falt innenfor ytringsfriheten og at de ikke visste eller burde visst at samtykket manglet.

– Jeg har ikke fått lest dommen enda, men vil sette meg inn i den nå, sier Jan Hanvold i en kort kommentar til idag.no.

Saken ble ført i Jæren tingrett 2. juni 2020. Der ble de tre dømt til å betale henholdsvis 120.000, 15.000 og 5.000 kroner. I tillegg vurderte tingretten at TV-kanalen skulle betale 239.000 kroner i saksomkostninger.

Dommen ble anket og gikk mandag 8. februar 2021 for Gulating lagmannsrett, der Visjon Norge, Jan Hanvold og Arne Pedersen ble dømt til å betale erstatning og saksomkostninger.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Visjon Norge og Jan Hanvold, men har ikke lykkes per tirsdag ettermiddag.

- Handler ikke om gevinst

Det bedyrer programleder i Visjon Norge, Arne Pedersen, til avisen.

Han forteller at dommen ikke bare handler om Visjon Norge, men vil skape presedens for alle mediebedrifter.

– Her har vi en mor som kommer gledesstrålende og forteller om en sønn som har blitt helbredet. At vi skulle ha økonomisk gevinst av å slippe henne til er hull i hodet. Det sa jeg i retten og jeg stod ikke der og løy. Det mener jeg hundre prosent. Vi lager program for å fortelle om Jesus, ikke for å få gevinst. Det har aldri vært i min tankegang, sier Arne Pedersen.