*Nettavisen* Økonomi.

Vita og Loco er slått konkurs - håper et kjøp kan redde virksomheten

 

KONKURS: Selskapet som eier velværekjedene Vita og Loco er konkurs. Dette rammer 300 ansatte i Oslo og Mjøndalen samt i 23 egeneide Loco-butikker, i tillegg til 207 franchisedrevne VITA-butikker i hele Norge, med i alt 1000 ansatte. Foto: Nina Lorvik

Cosmetic Group, som driver kosmetikkjedene VITA og Loco, har innlevert konkursbegjæring.

21.10.19 11:42

STORGATA I OSLO (Nettavisen Økonomi): Styret i Cosmetic Group AS, som eier og driver de to kosmetikkjedene VITA og Loco, har innlevert konkursbegjæring til Oslo Byfogdembete, skriver selskapet i en pressemelding. Styret i Cosmetic Group AS har konkludert med at forutsetningene for videre drift ikke lenger er tilstede.

Nettavisen har oppsøkt butikker i Storgata i Oslo Sentrum - at butikkene går konkurs er helt nytt for de ansatte:

- Vi har nettopp blitt informert, og vet ikke så mye ennå, men har fått beskjed om å ikke gi noen kommentarer, sier en butikksjef vi traff på Loco.

På Vita var også dette helt ferske nyheter:

- Jeg sitter og leser om det nå, så det vil jeg ikke kommentere, sa den ansatte vi møtte på Vita.

Rammer minst 1300 ansatte

Dette vil berøre kjedene Vita og Loco, med 300 ansatte ved hovedkontoret i Oslo og logistikkvirksomheten i Mjøndalen, samt i de 23 egeneide Loco-butikkene.

I tillegg rammes driften i 207 franchisedrevne VITA-butikker i hele Norge med i alt 1000 ansatte.

I Askim var butikken knapt åpnet før beskjeden kom:

– Det kom som lyn fra klar himmel. Jeg er tatt helt på senga. Dette har vi ikke hørt noen ting om, før nå, sier daglig leder Elin Nygård i Vita-butikken i Askim til Smaalenenes Avis.

- Håper på kjøper

Styret håper det kan være grunnlag og interesse for at hele eller deler av virksomheten kan drives videre etter konkursen.

Forhandlinger med konkrete interessenter er allerede i gang, sier bobestyrer Tom Hugo Ottesen i advokatfirmaet Kvale i en pressemelding.

– Teamet vårt jobber på spreng for å forsøke å få en løsning med en kjøper i løpet av dagen. Butikkene holdes åpne mens forhandlingene pågår, sier Ottesen.

Varehandelen i Norge er i rask endring, og kosmetikkjedene VITA og Loco har opplevd svakere vekst og fallende lønnsomhet. Cosmetic Group har ikke greid å snu trenden:

- Detaljhandelen og kosmetikkbransjen er påvirket av endrede kundebehov og økt konkurranse fra e-handel og lavpriskjeder. Det siste året har vi reposisjonert VITA, etablert lavpriskonseptet Loco, samt intensivert satsningen på netthandel og digitalisering, sier Kristina Johansson, CEO i Cosmetic Group fra høsten 2018.

Fakta

Cosmetic Group AS


Lyktes ikke med omstilling

- Hele organisasjonen har jobbet intensivt for å snu utviklingen, men nå må vi dessverre konstatere at vi ikke fikk det til i tide. Store omstillingsprosesser er kapital– og tidkrevende. Når markedskreftene i tillegg jobber imot oss, blir det vanskelig å lykkes, sier Kristina Johansson, som overtok som CEO i Cosmetic Group høsten 2018.

Cosmetic Group AS' omsetning i 2018 var på 1,35 milliarder kroner, og driftsresultatet på 28,4 millioner kroner. Kjedene hadde et underskudd før skatt på 3,7 millioner kroner.

Utover i 2019 har likviditeten i selskapet blitt strammere og det har blitt tilført kapital underveis. Ledelsen, styret, eiere og långiver har arbeidet med ulike alternativer for å redde selskapet, uten at noen av disse har ført frem.

- Her har både ansatte og butikkmedarbeidere jobbet hardt for å gjenvinne lønnsomheten i Vita og Loco. Långiver har vært løsningsorientert og sammen med eierne tilført kapital. Vi har alle jobbet med å finne løsninger, men dessverre uten å komme i mål. Det er mange som blir berørt av denne vanskelige situasjonen, og det beklager vi, sier Patrice Jabet på vegne av FSN Capital Partners, investeringsrådgiver til FSN Capital IV som er hovedaksjonær i selskapet.

Styret skriver i pressemeldingen at de håper det kan være grunnlag og interesse for at hele eller deler av virksomheten kan drives videre etter konkursen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.