Gå til sidens hovedinnhold

Vive la différence!

Mandag var det nye opptøyer i Frankrike. De vil ha sikker jobb, mens i USA vil demonstrantene jobbe. Det er en viktig forskjell, mener NA24s kommentator.

(NA24 KOMMENTAR): I Norge har de store, og til dels voldelige, demonstrasjonene i Frankrike fått betydelig oppmerksomhet. Selv om franske politikere har gitt etter for demonstrantene, kom det til nye sammenstøt da eliteuniversitetet Sorbonne mandag åpnet igjen etter å ha vært stengt i seks uker på grunn av bråket.

Kanskje har ikke like mange i Norge fått med seg at det har vært nesten like store demonstrasjoner i amerikanske byer som Dallas, San Diego og New York i vår.

Demonstrasjonene i begge land dreier seg om jobber og foreslått lovgivning, men ellers er det tankevekkende forskjeller.

Oppsigelsesvern
De franske demonstrasjonene dreier seg, kort fortalt, om oppsigelsesvern. En lov som svekker oppsigelsesvernet for ungdommer i Frankrike var den utløsende faktoren, selv om det sikkert er mange underliggende faktorer som har gjort situasjonen så anspent.

De franske politikerne ga seg for presset fra demonstrantene og vil endre lovforslaget, som ville gjort det lettere å si opp arbeidstagere under 26 år.

Innvandrere
I USA retter gateprotestene seg mot ulike forslag om å innskjerpe innvandringslovgivningen, og demonstrantene er i stor grad innvandrere, spesielt fra Mexico. Flertallet i representantenes hus i den amerikanske kongressen ønsker å bygge et langt gjerde langs grensen mot Mexico, skjerpe kampen mot arbeidsgivere som ansetter ulovlige innvandrere og utvise dem som nå oppholder seg ulovlig i landet.

Andre mener det er både umenneskelig og nesten umulig å utvise millioner av voksne og barn, som i mange tilfeller har bodd mange år i USA. Det pekes også på at de fleste av dem bare ønsker å få arbeide, og tar jobber de fleste amerikanerne ikke ønsker. Denne fløyen ønsker et program som lar ulovlige innvandrere kvalifisere seg for statsborgerskap. Andre igjen, ønsker å øke muligheten for innvandring av gjestearbeidere, uten rett til statsborgerskap.

Det skal være anslagsvis 11 millioner ulovlige innvandrere i USA, i stor grad fra Mexico og andre latinamerikanske land. Stort sett ser myndighetene gjennom fingrene med dem og arbeidsgivere som ansetter dem.

Jobb vs oppsigelse
Mens man i Frankrike altså ønsker at de som er inne i arbeidsmarkedet skal beskyttes mot å bli sagt opp, ønsker demonstrantene i USA bare mulighet til å få prøve seg i arbeidsmarkedet, om det så er i dårlig betalte jobber som hushjelper, gartnere eller servitører – uten snev av oppsigelsesvern. Det vil si: Dårlig betalte jobber etter USAs og Norges målestokk, men ikke etter meksikansk.

Her har man altså ett land hvor hele poenget er å beskytte dem som allerede er inne i arbeidsmarkedet, å opprettholde status quo, og et annet land hvor poenget er å få slippe til for å jobbe, for å endre fremtiden for seg og sine.

USA har dobbelt så høy økonomisk vekst og halvparten så høy arbeidsledighet som Frankrike. I USA skapes det årlig et par millioner nye jobber. I Frankrike øker ikke sysselsettingen i det hele tatt.

At det skapes nye jobber i et land hvor demonstrantene vil jobbe, og ikke i et land hvor de vil ha beskyttelse mot å bli sagt opp – det er ikke særlig overraskende. I alle fall ikke for andre enn demonstrantene i Frankrike.

Are Slettan er tidligere redaktør i TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Svenskevits i kraftmarkedet
Er de rødgrønne bra for børsen?
Kan ikke bli verre enn Berlusconi
Hurra for oljefondet!
Selg SAS!

Kommentarer til denne saken