Gå til sidens hovedinnhold

VM-bronse til Norge i Bocuse d'Or: - Vondt å være så nær

Christian André Pettersen fra Sandnes og resten av det norske laget fikk sine bronsemedaljer, like før klokken 19.30 mandag kveld. Danmark tok sølvet etter at vinneren i 2019, danske Kenneth Toft-Hansen, leste det opp. Og det tok helt av i Lyon da hjemmenasjon Frankrike ble lest opp som vinner av konkurransen, og dermed sikret seg VM-gullet etter seieren i Bocuse d'Or.

- Det var fint det. Man hadde håpet på høyere, men sånn er konkurransen. Man tar noen risikoer og satser på toppen. Det er blandede følelser. Man håper på gullet, men vi kom på pallen og fikk en valør, sier Pettersen til TV 2.

I oktober i fjor sikret Pettersen seg sitt andre strake gull i Bocuse d'Or Europe. Det første EM-gullet kom i 2018, mens det altså ble bronse i forrige VM i 2019. Nå gir han seg med sin andre VM-bronse.

- Dette var «last dance». Man kan ikke forestille seg det, det tar så mye tid og ressurser, sier han.

- Utrolig vondt

- Det er bitte små marginer. Det er vondt å være så nær, sier kommentator Jimmy Øien.

Hans kollega Harald Osa var enig.

- Det må være utrolig vondt, men sånn er det. Frankrike er i hvert fall glad. Det er jo hyggelig for Frankrike å vinne, spesielt når Frankrikes president kaste glans. Det er utrolig moro, sier kommentator Harald Osa.

Før resultatene i hovedkonkurransen ble avslørt, ble fire spesialpriser delt ut i Lyon. Blant annet fikk Sverige prisen for beste take away-rett, mens Island hadde den beste fatretten. Bocuse d'Or skulle etter planen ha vært avholdt i januar i år, men måtte utsettes to ganger på grunn av pandemien.

Konkurransen ble første gang arrangert i 1987 av den franske kokken Paul Bocuse, som konkurransen er oppkalt etter. Den regnes som verdens mest prestisjefylte konkurranse i individuell kokkekunst, omtalt som uoffisielt kokke-VM.

Kjempet om å være den beste

Det er avsluttende dag i den prestisjefylte kokkekonkurransen Bocuse d'Or, hvor 24 kokker kjemper om å bli verdens beste kokkenasjon.

Det norske laget er historiske og topper medaljestatistikken med totalt 11 pallplasseringer, og forventningene til laget er skyhøye. «Team Norway» ledes av dobbelt europamester Christian André Pettersen, som har med seg Even Sørum som Commis, altså hans viktigste medhjelper og Tom Victor Gausdal. Trener for laget er tidligere dobbel Bocuse d'Or-vinner Geir Skeie.

Konkurransen avholdes i den franske byen Lyon, og det er minimalt med rom for feil.

- Du skal prestere hele tiden. Deltakerne observeres kontinuerlig på kjøkkenet, der arbeidsmåte, teknikk, metoder, hvordan du skjærer i maten og alt vurderes, i tillegg til at resultatet bedømmes, sier daglig leder Arne Sørvig i Stiftelsen Norsk Gastronomi, som organiserer den norske deltakelsen, på telefon til NTB fra Lyon og konkurransens første dag, søndag.

Alt foregår i en stor hall, der hvitkledde kokker er i sving foran en tribune med 3.000 publikummere – utstyrt med flagg, supportertøy, bjeller og fløyter.

- Det er som et VM i håndball, som et sportsevent. Det er mange i Norge som ikke forstår hvor stort det er. Men bare Europafinalen ble sett av åtte millioner strømmet på internett, sier Sørvig om begivenheten som også livestrømmes, forteller han videre.

Les også: Seiler opp som storfavoritter i kokkenes VM: - En spennende utfordring

Ferdaskrin

På søndag serverte Norge mat fra ferdaskrin.

Inspirert av et ferdaskrin fra 1680 på Maihaugen har det norske laget en luksusutgave anno 2021 i flere etasjer. Omtalen trekker fram tradisjonen for slik medbrakt mat tilbake til vikingtiden – med en dash asiatisk inspirasjon. Ideen fikk det norske laget tidligere i år.

- Det er viktig å ha en tydelig nasjonal identitet i det vi gjør. Designstilen på boksene heter japandi, som er en fusion mellom japansk og nordisk designtradisjon. Christian Andre er vokst opp i Norge, men hans mor er fra Filippinene, og han bærer med seg den dobbeltheten – og det ville vi jobbe med, forteller Sørvig.