*Nettavisen* Økonomi.

Voldsom børsopptur for Røkke

Foto: (Foto: Scanpix)

Verdien av Kværner ASA, hvor Kjell Inge Røkke er den dominerende eieren, har økt med en halv milliard de siste tre børsdagene.

27.05.04 16:32

Det er kort vei mellom opp- og nedturene for Kjell Inge Røkke og hans holdingselskap Kværner ASA, som av onde tunger er blitt kalt søple-Kværner. Regner vi oss tilbake til mars 2004, da tredelingen av Aker Kværner ble lansert, ble Kværner-aksjen verdsatt til rundt 150 kroner.

Pluss en halv milliard

Mot slutten av måneden begynte pilene å peke nedover, og så seint som tirsdag denne uka gikk aksjen for 93 kroner.

De siste dagene har trenden snudd. Torsdag sluttet Kværner-aksjen på 105 kroner etter en oppgang på 7 prosent. Markedsverdien av selskapet har økt med en halv milliard siden bunnoteringen tidligere denne uka.

Torsdag var det den relativt anonyme børsaktøren Fischer Partners som støvsuget markedet for Kværner-aksjer. Fischer sto for hele 85 prosent av nettokjøpene i løpet av dagen.

Kværner-ledelsen planlegger å børsnotere Aker Yards, hvor selskapet har en eierandel på 79 prosent, allerede 1. juni i år.

Også Aker Kværner hadde en god dag på børsen torsdag, og sluttet 1,6 prosent opp.

Oppnådde lite

Colin Kingsnorth i Laxey Partners oppnådde fint lite med sitt opprør i Nera. Ingen av de store aksjonærene ville være med på å kaste styreformann Johan Fr. Odfjell, og Odfjell ble til slutt enstemmig gjenvalgt.

Generalforsamlingen valgte dessuten svenske Birgitta S. Göransson inn i styret. Den siste styreplassen som sto på valg, ble ikke fylt.

«Bedriftsforsamlingen besluttet samtidig å la en plass i styret stå åpen, og ba valgkomiteen gjøre et forsøk på å

finne en kandidat til den tredje styreplassen som kan bidra til å skape ro i selskapet», heter det i en uttalelse fra bedriftsforsamlingens formann Svein Steen Thomassen.

Endte opp

Investorene er nå spent på hva Laxeys neste trekk blir etter nederlaget på generalforsamlingen. Enkelte frykter at investeringsselskapet nå vil forsøke å komme seg ut, men de færreste regner med at eierandelen på 15 prosent kan selges i en jafs. Velger Laxey å redusere eierandelen gradvis, kan det sette Nera-kursen under press i lang tid framover.

Aksjekursen i Nera falt et par prosent i åpningsminuttene, men hentet seg brukbart inn igjen. Da børsen stengte, sluttet Nera-aksjen 20 øre opp til 17,10 kroner.

En megler sier til TDN Finans torsdag at investorene synes fornøyd med at Laxey Partners har satt fokus på behovet for at det tas grep i Nera, og at dette kan være med på å forklare kursoppgangen.

Oljeprisen falt

Oljeprisen falt litt tilbake i løpet av torsdagen, og det bidro til en beskjeden kursnedgang for Statoil og Hydro. Vinnere i tungvekterklassen var Orkla og Yara, med en oppgang på rundt 1,5 prosent.

Hovedindeksen endte på 191,24 poeng, som er 0,21 prosent høyere enn onsdagens sluttnotering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.