VYS HOVEDKONTOR (Nettavisen): Med brask og bram viste Vy på torsdag fram sine nye uniformer som de ansatte skal bruke fremover. Det var knyttet stor spenning til presentasjonen, og mange hadde møtte opp for å se «motevisningen» på Vys hovedkontor i Oslo.

- Det har vært en omfattende prosess, men nå er vi i mål med fantastisk, flotte uniformer. De har smarte og elastiske funksjoner, sa konserndirektør for organisasjon og stab, Morten Müller-Nilssen.

Catwalk

Det er ikke hver dag de ansatte i tog- og bussvirksomheten i Norge får nye uniformer. De ansatte i tidligere NSB, nå Vy siden april 2019, hadde brukt samme uniform i ni år. Derfor ble dagens seanse markert med en ordentlig catwalk, hvor de ansatte gikk en runde rundt lokalet for å vise frem uniformene.

Se video av seansen i vinduet øverst.

- Vi gjorde en undersøkelse av de uniformene vi hadde, og hvor fornøyde de ansatte var. Vi tok de innspillene med oss videre. Innspillene bar preg av at det var en uniform som man hadde hatt en stund, og at man primært ønsket seg en egen dameuniform. Mange ønsket seg en mer feminin uniform tilpasset kvinner, forteller prosjektleder og markedsdirektør Merete Møystad til Nettavisen.

- Lei av å bestille herrejakker

Det var også et av hovedpoengene de ansatte snakket om under presentasjonen.

- Det jeg liker er at de har laget en dameuniform helt fra bunnen av. Det var veldig mange av oss kvinnelige ansatte som var lei av å bestille herrejakker, sa lokfører Lina Aak-Trondsen.

Flere av de ansatte hadde også kommet med tilbakemeldinger om at noen klesplagg ikke holdt helt mål.

- Det var enkeltplagg man ønsket å endre. Parkasen hadde vært et tema. Mange ønsket seg en varmere ytterjakke, flere ønsket også en god bukse av bedre kvalitet. Vi fikk en lang liste av ting som kunne forbedres.

- Var folk misfornøyd med den gamle uniformen?

- Jeg vil ikke si at det var ropende misnøye, men det var på tide å fornye, sier Møystad videre.

Over 14 millioner

Totalt er det rundt 6400 Vy-ansatte som skal gå i de nye uniformene. Konduktører og lokførere starter å bruke uniformen fra og med 16. desember, mens resten kommer i gang etter nyttår.

- Hvor mye koster det å bytte ut uniformene?

- Vi har beholdt uniformskostnadene på det nivået den årlige kostnaden ligger på for hver enkelt. Så har vi i år også en ekstrakostnad fordi man bytter hele uniformen, og den ligger på 2200 kroner per ansatt, forteller Møystad.

Det er 6400 ansatte som får ny uniform, bekrefter hun.

Det vil si at regningen for Vy ender opp i overkant av 14 millioner kroner.

- Dette er en god investering

Moteekspert Marianne Jemtegård har fått sett de nye Vy-uniformene, og fastslår at Vy har truffet godt.

Les også: Vy-sjefen blir rådgiver - beholder superlønn

- De har unngått å gå i en trend-felle. Det er fordelen med å velge noe klassisk, og de har laget klærne i Vy sine farger. Det er også bra at kvinnene har flere alternativ. Jeg likte godt den enkle og pene kjolen.

- Den trench-coaten ser veldig bra ut, nesten slik at jeg kunne brukt den selv. Dette har kostet en del, men det er en god investering. Det var riktig å fornye seg fra de gamle uniformene som føltes utdatert og lite flatterende. Det er alltid hyggelig at vi har en del pent å se på, sier Jemtegård til Nettavisen.

Hvilket terningkast vil du gi de nye uniformene?

- Her går toget i riktig retning. Uniformene vil behage de fleste. En sterk 4-er eller en svak 5-er er riktig. Flere andre offentlige etater kan lære av disse uniformene, fastslår moteeksperten.