Gå til sidens hovedinnhold

Wall street til værs

Nyheten om at Timothy Geithner trolig blir USAs neste finansminister førte til kraftig oppgang på New York-børsen fredag.

Etter å ha vinglet hele dagen, steg New York-børsen over 6 prosent den siste timen.

Oppgangen startet da TV-kanalen NBC meldte at Timothy Geithner blir finansminister i Barack Obamas regjering. Geithner leder i dag den viktige New York-avdelingen til sentralbanken Federal Reserve Board.

Den siste tiden har overgangsfasen fra Bush til Obama skapt en følelse av handlingslammelse, for eksempel når det gjelder hvordan man skal håndtere krisen i bilindustrien.

Les mer om Obamas finansminister her.

Den store svingningen kan også ha vært påvirket av at opsjoner løp ut i dag. Slike dager gir ofte store utslag mot slutten av dagen.

Fredag ledet aluminiumsprodusenten Alcoa an i oppgangen, og steg hele 23 prosent. Energisektoren var også sterk. Delindeksen for oljeselskaper steg 12 prosent, delindeksen for oljeservice 10 prosent.

Negativ uke
Tross den voldsomme oppgangen den siste timen, ble uken som helhet klart negativ i USA. Den brede S&P 500-indeksen falt onsdag og torsdag totalt 12,5 prosent til det laveste nivået siden 1997. Verdens mest kjente aksjeindeks Dow Jones Industrial har i samme periode falt 10 prosent til et nivå indeksen ikke har ligget på siden begynnelsen av 2003. Teknologitunge Nasdaq Composite har også et tosifret fall de to siste dagene og ligger på det laveste nivået på over fem år.

Finanskrisen fortsetter
Usikkerheten i finanssektoren fotsetter også. Nettutgaven til den anerkjente Wall Street Journal skrev torsdag kveld at Citigroup vurderer et mulig salg av deler av selskapet. Et salg av hele storbanken er også noe styret i banken vurderer. Spekulasjoner om at finansgiganten trenger å styrke kapitalbasen har gjort at aksjekursen har halvert seg denne uken. Torsdag stupte kursen over 26 prosent. Fredag falt Citigroup ytterligere 20 prosent.

Avisen skriver at diskusjonene skal være i en innledende fase og skal ikke signalisere at styret og ledelsen er i ferd med å gå vekk fra sitt syn om at de har nok kapital til å tåle utfordringene som venter.

Det amerikanske finansdepartementet besluttet overraskende i forrige uke å ikke kjøpe råtne eiendeler fra bankene, men heller skyte inn kapital i bankene gjennom preferanseaksjer. Det har fått markedet til å frykte at bankene vil få nye problemer med nye tap på råtne lån og andre verdipapirer.

De øvrige bankaksjene har også falt stygt de siste dagene.

Gode Dell-tall
PC-produsenten Dell la torsdag frem et resultat som var bedre enn analytikerne forventninger. Dell har vært tidlig ute i å omstille seg og kutte kostnader. Gjennom oppsigelser har de klart å levere et lavere resultatfall enn fryktet, til tross for at salget er blitt rammet av de økonomiske problemene som råder i verden.

I tredje kvartal falt resultatet til Dell 5 prosent til 727 millioner dollar fra 766 millioner dollar. Fordelt per aksje steg resultatet til 37 cents fra 34 cents. Analytikerne hadde ventet et resultat på 32 cents per aksje.

- Akkurat da alle, inkludert oss, var i ferd med å gi opp selskapet, viser Dell glimtvis gammelt storhet idet oktoberkvartalet ble levert med å slå analytikernes estimater med 6 cents, selv om omsetningen bommet med 1 milliard dollar, skriver analytikerne hos Cowen ifølge Marketwatch.

Dell-aksjen falt likevel 5 prosent fredag.

Olje over 50 dollar
På råvarebørsen i New York har kontraktene på den amerikanske lettoljen WTI steget sneket seg over 50 dollar igjen. Torsdag falt kontraktene til det laveste nivået siden mai 2005.

Fredag steg WTI-kontrakten 1,7 prosent til 50,26 dollar per fat.

Bilkrasj
Bilindustrien i USA er i dyp krise og de tre store produsentene General Motors, Ford og Chrysler har advart om at de kan gå konkurs hvis de ikke får hjelp av myndighetene. Politikerne klarer ikke bli enige om en tiltakspakke for å hindre at de amerikanske bilprodusentene går konkurs.

Bilindustrien krever 25 milliarder dollar i lån for å kunne omstille sine fabrikker til å produsere til å mer drivstoffgjerrige biler. Myndighetene krever at bilprodusentene presenterer en total oversikt over hva pengene skal brukes til.

General Motors har i lang tid vært utsatt for konkursrykter og skal komme med planer om å kutte produksjonen. De har også vært kritisert for å ha flere dyre jetfly, men fredag kunngjør de at to av jetflyene skal selges.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +6,54% til 8.046,42

Nasdaq +5,18% til 1.384,35

S&P 500 +6,32% til 800,03

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken