*Nettavisen* Økonomi.

Wallenberg lurte Røkke

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Nyrike Kjell Inge Røkke er smart, men den svenske milliardærfamilien Wallenberg er smartere.

14.04.09 20:24

Wallenberg-familien advarte Aker ASA mot å gjennomføre de omstridte transaksjonene uten en generalforsamling i Aker Solutions ASA. Det gjorde ikke statens representanter. Likevel er det staten, og ikke Wallenberg-familien, som taper på kjøpet av selskapene.

I juni 2007 skrev næringsminister Dag Terje Andersen under avtalen som har kostet den norske staten over fire milliarder kroner i verdifall.

Les også: Røkkes granskere frikjenner Røkke

Samme dag gjorde konsernsjef Marcus Wallenberg også en avtale med Kjell Inge Røkke, men den svenske industrilederen gjorde en betydelig bedre avtale: Svenskene har ingen risiko for å tape penger, tvert imot. I verste fall for svenskene, slipper Wallenberg-familien ut med 160 millioner kroner i gevinst om to år!

Milliardregningen sendes til Aker ASA, der Kjell Inge Røkke er hovedaksjonær.

Nordens største
Wallenberg-familien eier Investor, som er det største eierselskapet for industri i hele Norden, og er største aksjonær i en rekke multinasjonale selskaper - blant dem Ericsson, SEG og Atlas Copco. Wallenberg-familien har nesten 100 års historie som industriinvestorer.

Avtalen med Kjell Inge Røkke viser at Wallenberg-familien har sikret seg fullstendig mot overraskelser: Hvis ikke markedet bedrer seg, kan svenskene tvinge Røkke til å overta deres milliardtap på Aker Solutions.

Du kan lese hele aksjonæravtalen her:Statens eierskap i Aker Holding ASA.

Sikkerhetsnett
Men staten nøyde seg med en aksjonæravtale, har Wallenberg-familien sikret seg en rett til å selge sine aksjer med betydelig gevinst.

Allerede om to år kan Wallenberg kreve at Røkkes selskap Aker ASA kjøper aksjene tilbake. I forhold til dagens børskurs betyr det at Wallenberg-familien kan velte et verdifall på 1,2 milliarder kroner tilbake på Kjell Inge Røkke.

Wallenberg har rett til å selge både i 2011, 2012 og 2013.

Staten på sin side, er forpliktet til å eie sine aksjer i Aker Holding AS i minst ti år, og har foreløpig et verdifall på 3,6 milliarder kroner på investeringen.

Staten kan få regning
Næringsdepartementet har i verste fall en plikt til å overta en del av svenskenes aksjer.

Wallenberg-familien har nemlig også rett til å få aksjer eller Aker Solutions-aksjer i bytte for sine Aker Holding-aksjer.

Denne forpliktelsen hviler på Aker Holding, der staten har 30 prosent av aksjene.

Advarte Aker ASA
Da Aker Holding-kjøpet ble avtalt i juni 2007, fikk Wallenberg-familien en mye bedre avtale en staten.

I motsetning til statens representanter, var Wallenberg kritiske til mot fremgangsmåten i forbindelse med transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions. Det kommer fram i den omfattende redegjørelsen som Aker ASA offentliggjorde tirsdag ettermiddag.

Der står det at Saab og Investors advokater hadde konkludert med at transaksjonene burde bli fremlagt for generalforsamlingen i Aker Solutions ASA. Revisjonsutvalget skriver likevel i rapporten at Saab og Investor, som er Wallenbergs selskaper, ikke tok til orde for å stoppe transaksjonene.

Les egen sak: Røkkes granskere frikjenner Røkke

Les hele rapporten her: Den fullstendige redegjørelsen (ekstern lenke).

Les også om selve handelen her:Etablerer strategisk eierskap i Aker Kværner .

Her er svenskenes salgsrett:Avtaler mellom Aker Holdings eiere .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag