*Nettavisen* Økonomi.

Wallenberg og Stenbeck krangler

Foto: Fredrik Sandberg (Scanpix)

Mobiloperatørene Tele2 og 3 krangler så busta fyker om bruken av mobilmaster i Sverige. Bak krangelen står to av Sveriges rikeste og mektigste familier.

20.10.03 09:21

Tele2 eies av Stenbeck-sfæren, der Cristina Stenbeck er familiens overhode. 3 er delvis eiet av Wallenbergs Investor. Uenigheten mellom de to mobilselskapene er derfor også et oppgjør mellom to av broderfolkets mektigste imperier.

Skog av master
Striden står om bruken av master til mobilsendere. 3, som er nykommeren på markedet, vil ha tilgang til Tele2s master, men nekter å godta betingelsene fra Stenbeck-selskapet.

- Vi stiller bare ett krav og det er at de skal underskrive på at de ikke vil bygge egne master der vi har byggetillatelse. Det har de alt gjort i Vallentuna og det er usmakelig. Det er som å bygge hus på en annen manns tomt, sier Tele2-sjef Lars-Johan Jarnheimer.

Hos 3 blir beskjeden mottatt med sjokk. De mener Tele2 oppfører seg arrogant og med skiftende motiver.

Mange klager
- I løpet av de to og et halvt årene som denne krangelen har pågått har det kommet mengder av ulike bortforklaringer. Det her er den sjette dårlige unnskyldningen jeg hører, sier 3s pressesjef Niclas Lilja.

Begrunnelsen 3 bruker for å ville leie plass hos Tele2 er at de da slipper å sette opp flere master enn strengt tatt nødvendig. Dermed blir også miljøet spart for unødige master.

Post- og telestyrelsen vil i løpet av høsten komme med en avklaring rundt et konkret tilfelle i et tettsted utenfor Stockholm. Lilja sier han håper avgjørelsen fra myndighetene blir av generell karakter og dermed kan brukes også andre steder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.