Gå til sidens hovedinnhold

Warren: - Se opp for rød oktober

Risikoen for å tape penger på børsen i krakk-måneden oktober er langt større enn sjansen for å tjene en slant, ifølge supermegler Peter Warren.

Oktober er den stor krakk-måneden på verdens børser. De aller fleste store krakkene i historien har skjedd i løpet av denne kalendermåneden.

Dow Jones falt 22,6 prosent

Det siste store krakket skjedde 19. oktober 1987. Da falt den amerikanske Dow Jones-indeksen 22,6 prosent i løpet av den eneste dag. Også i 1989 var det et mini-krakk ved børsene i oktober.

Oktober-fenomenet er vel kjent blant verdens aksjeguruer. Men nylig hevdet en aksjemegler ifølge CNBC at oppgang i august statistisk sett betydde oppgang også i september og oktober.

Det fikk supermegler Peter Warren til å stusse. Han gjorde derfor et dypdykk i statistikken, og kom fram til at påstanden fra aksjemegleren er en sannhet med store modifikasjoner.

I minus

Data fra 1928 og fram til i fjor viste at aksjemarkedet i USA steg i tre av fem tilfeller fra midten av september til slutten av oktober. Samtidig viser statistikken at gjennomsnittsavkastningen i perioden er negativ, også i de årene hvor august bød på oppgang.

Den beste avkastningen i perioden var på 8,96 prosent, ifølge Warren, mens den dårligste var på minus 24,24. prosent.

”Kort fortalt, taper man vesentlig mer de årene det går galt enn man tjener de årene hvor det går bra,” skriver Warren i analysen.

33 prosent sjanse for oppgang

Tendensen er enda mer begredelig ved Oslo Børs. De siste 20 årene har norske aksjer steget kun i ett av tre tilfeller i perioden. Gjennomsnittsavkastningen er på minus 3,4 prosent. Det beste året var på 10,6 prosent, mens det dårligste var på minus 27,5 prosent.

Det er mange måter å lese slik statistikk. Den forsiktige vil si at her har man sannsynligheten mot seg og at man derfor bør opptre forsiktig. De fleste aksjepushere vil der i mot se på høyeste oppnådde resultatet, ignorere den øvrige statistikken og gi ut en analyse med overskriften: " Mulighet for 11 prosent oppgang!", konkluderer Warren.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene