*Nettavisen* Økonomi.

Warren i strupen på «risikofrie» fond

Foto: Scanpix

Supermegler Peter Warren går til frontalangrep på de som selger Banksparing med aksjeavkastning (BMA) og andre «risikofrie» pengeplasseringer. De fører folk bak lyset, mener han.

19.11.03 13:11

Banksparing med aksjeavkastning, AksjeIndeks Obligasjoner og andre såkalte risikofrie investeringer har blitt svært populære hos Ola og Kari Nordmann de siste årene. Går du inn på en BMA-avtale, risikerer du ikke å tape pengene dine selv om aksjemarkedet skulle kollapse.

- Skjuler skyhøye gebyrer

Nå går aksjeguru Peter Warren rett i strupen på de som markedsfører slike produkter. Selgere og utstedere av risikofrie pengeplasseringer forsøker å skjule at gebyrene ofte er skyhøye, mener han.

- Det er nærmest en menneskerett for dem å ta honorarer av sine kunder som tilsvarer mellom fire og åtte ganger det årlige rentenivået i norsk bank, raser han.

Ulike regler

Warren peker på at de som selger ordinære aksje- og pengefond til godtfolk i Norge, er underlagt et strengt regelverk. Problemet er at de samme reglene ikke gjelder de risikofrie spareproduktene.

- Useriøse selgere har uten risiko kunnet love potensielle kunder urealistisk avkastning og samtidig anbefalt dem å lånefinansiere denne "gratis lunsjen". Følgende av dette er at mange i dag sitter igjen og har tapt hele sin egenkapital, advarer den tidligere sjefmegleren.

Ali Baba & co.

Warren er overhodet ikke overrasket over at BMA-selgerne forsøker å beskytte seg selv og sine gebyrer ved å avvise kritikken.

- Imidlertid er det litt søkt når de portretterer seg på en måte som til sammenligning ville fått Ali Baba og de førti røverne rullet inn i én og samme person til å fremstå som Den Barmhjertige Samaritan, fortsetter han.

Warren skynder seg samtidig å understreke at det ikke er størrelsen på gebyrene han angriper, men synligheten av dem, samt at kundene får korrekt informasjon om hva de faktisk kjøper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.