*Nettavisen* Økonomi.

Widvey-ja til økt gassbruk i Norge

Olje- og energiminister Thorild Widvey vil at vi skal bruke mer gass i Norge. Men hun lover ikke at nordmenn får gassen billigere enn engelskmenn og tyskere.

Hun har foreløpig heller ingen oppskrift på hvordan staten har tenkt å bidra til at bedrifter og private forbrukere skal gå over til å bruke gass som energikilde.

- Vi ønsker å ta naturgassen i bruk i større grad, både som LNG-gass og som gass transportert i rør, sier Widvey. Til NTB sier hun at det også ligger til rette for flere gasskraftverk i Norge i framtida.

- Det er ingen politiske hindringer for at de gasskraftverkene det allerede er gitt konsesjon for kan bygges ut. En slik utbygging ville bidra til en vesentlig bedring av kraftbalansen i Norge.

Har fått konsesjon
Naturkraft har fått konsesjon på utbygging av gasskraftverk på Kårstø og Kollsnes. Industrikraft Midt-Norge har fått konsesjon for et kraftvarmeverk i Skogn. Ingen av disse er bygd.

Derimot vil det bli satt krav til CO2-håndteringen ved nye prosjekter. Det gjelder også et gasskraftverk på Tjeldbergodden, som Bellona mener det allerede nå er teknologisk og økonomisk mulig å bygge CO2-fritt. Widvey sier at det ennå vil ta et års tid før spørsmålet om et gasskraftverk på Tjeldbergodden kan være politisk ferdigbehandlet.

Vil ha billigere gass
Ordføreren i Aukra kommune, der Ormen Lange-anlegget bygges ut, mener at et ilandføringssted av gass bør kunne få kjøpe gassen billigere enn hva folk i Europa må betale. Begrunnelsen for dette er at man slipper den lange og kostbare rørtransporten av gassen.

I Aukra er det tilrettelagt for transport av gass i rør, og både i Aukra og nabokommunene planlegges større fabrikkanlegg, bolighus og hele boligområder med tanke på gassbruk.

- Men da må gassen gjøres billigere, var beskjeden Aud Mork ga olje- og energiministeren.

Tilbakemeldingen hun fikk var ikke oppløftende. Widvey mener at betalingsvilje og volum (store innkjøp) er det som skal til for å presse prisen ned.

- Nærheten gjør det enklere å ta gassen i bruk, sa hun - uten å antyde noen statlig medvirkning til starthjelp for økt gassbruk, ut over det verbale.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.