Gå til sidens hovedinnhold

Wifi på ferie kan koste deg dyrt

Halvparten av oss bruker usikre wifi-nettverk i utlandet, ifølge en undersøkelse.

Mange av oss er raske til å logge oss på når vi endelig finner et trådløst nettverk i utlandet, men ifølge forsikringsselskapet Frende bør vi heller styre unna. Det skriver de i en pressemelding.

Fordi det er lettere å hacke et trådløst nett enn et mobilnett bør du altså heller holde deg til mobilnettet ditt i utlandet, men ifølge en undersøkelse utført av YouGov for forsikringsselskapet bruker halvparten av oss usikre nettverk i utlandet.

- Det er mye bedre å bruke 3G eller 4G-nettet på mobilen din enn det trådløse i sommer. Litt høyere mobilregning er en liten pris å betale sammenlignet med hva et ID-tyveri kan koste deg, sier Brekken.

Les også

Domstolen tror at Georges ble svindlet. Likevel må han betale 240.000 kroner

Falske nettverk

Særlig bør du unngå wifi som ikke krever passord. I tillegg til at et trådløst nettverk gjør det lettere for andre å se ditt brukernavn og passord, kan du risikere å logge deg på et falskt nettverk.

- En bedrager kan i tillegg sette opp falske wifi-nettverk som de eksempelvis kaller «Gardermoen_fri_wifi» i håp om at uvitende skal logge seg på. Slik får de full tilgang til alt du skriver, sier Rikard af Sandeberg i Sikkerhetsekspertene cxLoyalty i pressemeldingen.

Forsikringsselskapet råder også til å unngå helt å bruke bankID når du er pålogget et wifi-nettverk på ferieturen, samt å unngå forgrunnsvinduer, samt notifikasjoner som ber deg om å oppdatere personlig informasjon.

Les også

Politiet: Dette er de vanligste BankID-svindlene

Tar opp lån og kjøper varer på nett

Cirka 150.000 nordmenn har de siste to årene blir utsatt for en eller annen form for ID-tyveri, ifølge Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). De aller fleste ID-tyveri skjer uten at tyvene har fått tilgang til BankID, men at de stjeler annen sensitiv informasjon som personnummer. Kommunikasjonssjef Hanne Kjærnes i bankID har tidligere fortalt Nettavisen at svindel med BankID oftest skjer tilknyttet ID-tyveri i nære relasjoner eller i etterkant av en eller annen form for phishing-angrep.

Ifølge Norsis er det høyt utdannede i 30-årene som oftest blir utsatt for ID-tyveri.

- Det er vanskelig å si hvorfor det er slik, men dette er en aktiv gruppe som benytter internett svært mye til alt fra abonnementstjenester, transaksjon, kjøp og salg, til slektsforskning. De legger igjen store mengder personopplysninger mange steder, sier Ulsrud. I tillegg er denne gruppen som andre samfunnsgrupper også utsatt for postkasseinnbrudd, fare for å bli frastjålet id-dokumenter eller at de mister et id-dokument der de ferdes, har seniorrådgiver Ole Anders Ulsrud i NorSIS fortalt Nettavisen.

I en undersøkelse fra 2018, utført av YouGov for Norsis, kom det frem at hos 15 prosent av de som hadde blitt utsatt for ID-tyveri, var deres ID blitt misbrukt til å ta opp lån. Den vanligste måten å misbruke andres identitet på (28 prosent) er å kjøpe varer på nett.

Les også

Sikkerhetsekspert: Dette må du aldri dele med partneren din

Les også

Bankklagenemnda advarer mot utvidet bruk av BankID

Kommentarer til denne saken