Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

«Wilma» sterkest i historien

Foto: (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Orkanen Wilma er den orkanen i Atlanterhavet som har hatt lavest trykk noen gang. Den kan treffe Florida lørdag.

Wilma ble onsdag morgen offisielt oppgradert til en kategori 5-orkan av National Hurricane Center i USA. Det betyr at den har samme styrke som Katrina da den rammet New Orleans. I tillegg er det den sterkeste orkanen i Atlanterhavet noen gang med hensyn til lufttrykk.

Innbyggerne på Cayman-øyene og Honduras stålsetter seg nå, ettersom ytterkantene av orkanen forventes å ramme her. I Honduras er 10 mennesker omkommet i jordskred utløst av orkanen.

Wilma ligger nå sør for Cuba, og beveger seg nordvestover med en hastighet på 13 kilometer i timen. Værmeldinger tyder på at orkanens ytterkanter vil ramme Cayman-øyene og Honduras. Deretter vil den trolig bevege seg mot vestre Cuba og Cancun-regionen av Mexico, før den setter kursen mot Florida.

Her kan du følge Wilma (ekstern lenke)

Se video her

- Det ser ut til at den vil utgjøre en betydningsfull trussel mot Florida innen helga. Men dette er fire til fem-dagers-varsler, og dermed kan mye forandre seg innen den tid, påpeker meteorolog Dan Brown, ifølge AP.

Orkan-rekord
Dette er årets 12. orkan i området, noe som er tangering av rekorden for orkanaktivitet, ifølge myndighetene.

De mange orkanene skaper også et noe mer trivielt problem: Myndighetene har sluppet opp for orkan-navn, og må gå over til å bruke det greske alfabetet. Det betyr at den neste stormen i tilfelle vil bli kalt «Alfa».

Enorme ødeleggelser
Foreløpig ser det ut som oljeinstallasjonene i Mexico-golfen slipper unna orkanen denne gangen.

Orkanene Rita og Katrina har gjort enorme ødeleggelser i Mexico-golfen på oljeinstallasjoner, i tillegg til å ha satt New Orleans under vann.

Fortsatt er rundt 60 prosent av oljeproduksjonen i Mexico-golfen ute av drift etter de tidligere orkanherjingene, og det vil ta mange måneder før produksjonen normaliseres. Plattformer ble ødelagt og slet seg, og mange er rett og slett ikke funnet igjen.

Oljeprisen holder stand
Oljeprisen har imidlertid ikke steget på grunn av Wilma. Tvert om har den falt tilbake de siste dagene. Et fat nordsjøolje for levering i desember koster tirsdag ettermiddag 59,13 dollar, en nedgang fra 60,32 dollar mandag ettermiddag.

Dette er rundt de laveste nivåene siden juli, etter at prisen toppet nær 70 dollar i begynnelsen av september.

Grunnen til at Wilma ikke sender prisen opp er at den foreløpig ser ut til å gå lenger øst enn Rita og Katrina, og i større grad true Florida enn områdene lenger vest i Mexico-golfen, ved Louisiana og Texas, hvor mer av produksjonen og raffineringen foregår.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!