Etter inntredenen i det norske innenlandsmarkedet i høst har det ungarske lavpris-flyselskapet Wizz Air vært kraftig omdiskutert. Flere kommuner og fylker samt Statnett har vedtatt å boikotte selskapet, primært med bakgrunn i Wizz Airs motstand mot fagforeninger.

Nå har selskapet sendt ut varsel om søksmål til selskaper og offentlige instanser som har vedtatt boikott, derunder Oslo kommune og Bergen kommune. I en pressemelding skriver flyselskapet:

«Wizz Air reagerer på det faktum at folkevalgte lokale og regionale organer, og det statseide selskapet Statnett, har vedtatt boikott uten å vurdere lovligheten av boikotten og uten noen saksforberedelse. Wizz Air har heller ikke blitt kontaktet før beslutningene ble tatt.»

Les også: Norwegian politianmeldes for ikke å ha betalt tilbake kunder for avlyste reiser

- Avkjølende effekt

Wizz Air skriver at selskapet vil «tilby de som nå har fått søksmålsvarsel en mulighet til å reversere sin ulovlige boikott».

Ifølge flyselskapet er nemlig vedtakene lovstridige, blant annet med hjemmel i EØS-avtalen, som skal sikre etableringsrett i alle medlemsland.

- Et vedtak om boikott er noe ganske annet enn en fri meningsutveksling. Slike vedtak har til hensikt å skape en avkjølende og avskrekkende effekt på publikum, og har en åpenbar konkurransevridende virkning, sier Marion Geoffroy, Chief Cooperate Officer (CCO) i Wizz Air.

Les også: Spår tidenes priskrig på flybilletter

Har presset markedet

Fra i oktober har Wizz Air startet opp en rekke flyruter innenriks i Norge, til svært lave priser. Et presset flymarked har ført til at Norwegian og SAS har fulgt opp med å sette ned sine priser på rutene der Wizz Air har etablert seg.

Samtidig har såvel fagorgansisasjoner som statsminister Erna Solberg og Oslos byrådsleder Raymond Johansen engasjert seg med en sterk skepsis og oppfordringer til å velge andre flyselskaper enn den ungarske nykommeren på innenlandsrutene.

Wizz Air tar kraftig til motmæle, og velger nå altså å gå rettens vei for å erklære boikottvedtakene ulovlige.

Les også: Wizz Air utvider tilbudet i Nord-Norge

Saksøker Bergen, Oslo og Viken

«De som taper på boikottvedtakene, er helt klart norske forbrukerne, spesielt i distriktene, der reisende fortjener et flytilbud som er rimelig og har høy kvalitet», skriver selskapet i pressemeldingen.

Wizz Air har sendt søksmålsvarslet til Agder fylkeskommune, Møre og Romsdal fylkeskommune, Bergen kommune, Viken fylkeskommune, Stord kommune, Oslo kommune og Statnett. Alle disse er gitt en svarfrist på tre uker. Advokatfirmaet Schjødt er juridisk rådgiver for Wizz Air i forbindelse med boikottvedtakene i Norge.