*Nettavisen* Økonomi.

WWF åpner for oljeboring

Naturvernorganisasjonen WWF i Norge sier ja til oljeboring i Barentshavet - på visse betingelser.

29.09.05 14:22

Dersom Lofoten, Vesterålen, Tromsøflaket, Finnmarkskysten og Bjørnøya vernes, kan naturvernorganisasjonen WWF i Norge godta oljeboring i nord.

- Klimamessig uansvarlig
- Vi mener fortsatt at oljeboring i nord er klimamessig uansvarlig, men vi er realister og ser at dette vil komme. Derfor har vi lansert et kompromiss. Ved å verne disse områdene, får oljenæringen likevel store områder å boltre seg på, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge til TV 2 Nettavisen.

Politisk kompromiss
Naturvernorganisasjonen skjeler til regjeringsforhandlingene på Soria Moria med sitt utspill.

- Dette er det eneste kompromisset SV og Sp kan godta, sier Hansson.

Vente til 2006
WWF Norge sier videre at leteaktiviteten ikke kan skje før det er utarbeidet en helhetlig forvaltningsplan for området, slik Stortinget har forlangt. Den legges fram våren 2006.

- Spørsmålet om oljeleting i nord opptar ikke bare nordmenn, men har stor internasjonal interesse, sier Hansson. I dag deltok han i et møte om WWFs internasjonale arktiske program i Lofoten. Der var petroleumsfrie soner i nord ett av temaene.

Krav om null-utslipp
Havforskningsinstituttet har i likhet med WWF stilt seg avvisende til en forsert oljeleting i nord før forvaltningsplanen for Barentshavet foreligger.

Havforskningsinstituttet krever petroleumsfrie soner og mener videre at kravet om null-utslipp er absolutt.

- Når det gjelder områdene fra Lofotodden til Tromsøflaket er de så spesielle og viktige for våre fiskerier at de vil vi kategorisk gå mot å åpne for petroleumsvirksomhet med dagens teknologi, sier Tore Nepstad i.Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.