Varehandelsekspert Odd Gisholt sier til Nettavisen i lys av dagens melding at XXL burde tatt beslutningen om å trekke seg ut av Østerrike mye raskere.
– XXL har hele tiden vært på en ekspansjonskurs. De har trodd at om de bare åpner flere varehus i Norge og Sverige så skulle det gå bra, men de burde stoppet med å etablere nye varehus, og de skulle ha lagt ned i Østerrike mye tidligere.
Onsdag morgen kom meldingen om at XXL vil hente en halv milliard kroner i friske penger, og at styret har besluttet å trekke sportskjeden ut av Østerrike.
Samtidig skrev sportskjeden at de skulle spare penger. Det skal blant annet skje ved å ha lavere bemanning i butikkene.
– Det vil selvsagt ha noe å si for resultatet, men jeg tror at servicegraden vil gå ned. Det man trenger er fagfolk som kan gi deg råd når du vil handle.

XXL-aksjen stuper på børs etter sjokkexit fra Østerrike
Trenger kanskje mer penger
Markedet er preget av høye lagernivåer i hele verdikjeden, noe som resulterer i aggressiv prising og overdreven kampanjeaktivitet, skriver selskapet i meldingen.
Gisholt sier at alle i sportsbransjen har håpet på en lang og kald vinter.
– Så langt har den ikke kommet, da blir spørsmålet hva man skal tørre å kjøpe inn.
Robert Iversen har tidligere vært toppsjef og var med på å grunnlegge XXL. Under en kvartalspresentasjon i oktober tordnet han mot ledelsen.
– Dere to vet like godt som meg at retail ikke er så forbanna vanskelig. Du kjøper i den enden, og så selger du i den andre enden, sa han.
Gisholt sier at Iversen hadde rett i at retail er ganske enkelt.
– Feilen XXL har gjort er at de har trodd at det å åpne nye varehus, og holde det gående ville gi dem nok fart. Det har ikke vært tilfellet.
Eksperten forklarer videre at alle i sportsbransjen har det tøft om dagen, men at det er noen få som er unntaket.
– For eksempel Anton Sport gjør det veldig bra. Det er fordi servicegraden er ekstremt høy, og mange fagdyktige folk som tar deg imot.
– Du kan si at XXL bare har en sjanse nå, og det er rett og slett å ta de store tapene. Det å legge ned i Østerrike er et eksempel på det. Kanskje bør de også legge ned noen varehus i Norge og Sverige. De bør sette service høyest, og beholde de beste beliggenhetene.
– For å få til det må de ta betydelige tap, og tilføre masse kapital. Jeg er ikke sikker på om de 500 millionene de vil hente er nok.
Tomme for gløgg før jul: – Ikke mulig å bestille mer
– Vi fikk det ikke til
– Det er åpenbart at vi ikke fikk det til. Vi etablerte oss i Østerrike i 2017, og det er åtte butikker og et sentrallager. Vi fikk aldri et ordentlig fotfeste før covid. Om man syns det var tøft i Norden, var det blytungt i Østerrike, sier konstituert administrerende direktør Stein Eriksen i XXL til Nettavisen.
– Nordiske markeder opplevde vekst under pandemien, det gjorde man ikke der. Det har vært ordentlig tøft, og vi har ikke klart å komme tilbake til omsetningen vi hadde før. Vi har forsøkt å kutte kostnader og effektivisere, men ser at dette blir for tungt å snu.
– Vi har brent av 600 millioner kroner i Østerrike. 200 millioner i investeringer, og 400 millioner i negativ driftskostnad. Det blir for tungt å snu, og da er det bedre å fokusere ressursene på de sterke posisjonene som vi har i Norden.

Test viser lave matpriser nå, men i januar skjer det noe
– Blytungt
«Markedet er fortsatt utfordrende i fjerde kvartal, drevet av lav forbrukertillit og lavere etterspørsel etter sportsutstyr generelt», skrev selskapet i børsmeldingen.
– Gjelder dette for XXL eller for hele bransjen?
– Dette er jevnt over det hele bransjen har erfart. Retail er blytungt og tøft, og det gjelder også sport. Vi opplevde et voldsomt oppsving under pandemien, men det var også store forsyningsproblemer fra Asia. Plutselig, i løpet av 2022 så løsnet den proppen, så kom det veldig mye varer inn på markedet både i forhandlerleddet og leverandørleddet. Dette kombinert med høyere varelager og mindre lommebok hos kunder gjør at det blir et veldig stort kampanjepress der ute, sier Eriksen.
Og kampanjene fungerer, ifølge Eriksen. Årets «Black Week» ble tidenes beste for sportskjeden. Riktignok med lavere marginer.
– Det er riktignok mer stille før og etter, og vi ser det er flere tilbudsjegere som søker de gode tilbudene.
Eriksen forklarer at det å redusere kostnadene og innkjøpene er viktige, og at de vil se videre på å redusere innkjøpene ytterligere.

Freddy Sobin ny toppsjef i XXL
Venter tøff start på 2023
– Når det kommer til markedet kommer det til å være tøft, særlig i første halvår av 2023. Det er fordi varelagrene er stappfulle, og det betyr igjen at det kommer til å være mange bra tilbud også i første halvår, fram til verdikjeden har klart å tilpasse seg.
Pressesjef i XXL, Andreas Nyheim, legger til at kundenes lommebok trolig kommer til å være påvirket også i starten av neste år, på grunn av de høyere rentene og prisveksten generelt.
– Makrosituasjonen kommer til å være tøff også i starten av neste år, og det kommer til å være mindre igjen i lommeboka hos kundene.
Espen bruker kun 300 kroner på mat i måneden: – Det er gratis mat
Spare penger
I andre halvår av 2022 har XXL spart 115 millioner kroner. I dagens børsmelding skriver de at de vil redusere kostnadene blant annet gjennom «lavere bemanning i butikkene».
– Betyr dette at dere vil si opp ansatte, og i så fall hvor mange?
– Vi skal optimalisere hvordan vi bruker personell, så det handler ikke nødvendigvis om store oppsigelser, men vi vurderer hva som er riktig bemanningsnivå basert på forventet trafikk. Her er det også lokale forskjeller både mellom land og varehus. Han forklarer videre at de ikke har kommunisert ut noe til de ansatte om bemanning, og at målet er å spare penger der de kan. Det er ingen beslutning om bemanning.
– Vi har ikke satt i gang noe stort kostnadsprogram, og vi har en fleksibel kostnadsbase. I butikkene har vi også ansatte i form av ekstrahjelp som hjelper på verksted, sier han, og legger til:
– Det er mer snakk om å snu hver eneste stein, og det er ikke bare på bemanning, men også ting som reisekostnader og nye forhandlinger med gårdeiere.
Pressesjef Nyheim i XXL sier at de ikke har kommunisert noe nedbemanning, og vi har ikke tatt stilling til det, eller jobbet med dette enda.