Tirsdag morgen kunne XXL-sjef Pål Wibe fortelle om svært solide kvartalstall:

- Det er fantastiske tall, særlig i Norge, sier Wibe.

Resultatet etter skatt tredoblet seg sammenlignet med samme periode i 2019. Tallene står i stor kontrast til situasjonen i februar, da krisen var på det verste.

Innrømmer tapt omsetning

Kostnadskutt og trimming av lagerbeholdningen ligger bak mye av den resultatmessige framgangen, både i andre og tredje kvartal, påpeker XXL-sjefen. Men disse tiltakene fikk også negative konsekvenser:

- Med for høyt lager blir finanssituasjonen veldig sårbar. Nå gikk vi inn i koronakrisen med mer solide forutsetninger. Men det ble litt negativt i tredjekvartalet, mot slutten av sommersesongen. Da hadde vi for lite varer, sier Pål Wibe til Nettavisen.

- Tapte dere omsetning på ikke å ha varer nok ute i butikkene?

- I tredje kvartal har vi det. Mot slutten av tredje kvartal hadde vi solgt alt og kunne ikke kjøre sesongslutt-salg.

- Hvor mye tapte dere på dette?

- Det har vi ikke regnet på.

Les også: Historisk smell for XXL - har aldri tapt mer

- Har dere nok varer på lager fram mot jul? Hva kan dere si om det?

- Vi har jobbet hardt med å sikre oss så vi har mer enn nok til jula, og har en god dialog med leverandørene. Vi har bedre tid på å forberede oss nå, så vi er veldig trygge på å ha nok varer.

Pandemien snudde økonomien

Økende e-handel og et nytt lojalitetsprogram er blant virkemidlene som skal sikre økt vekst framover, fremholder XXL-sjefen.

Les også: Frykter at 40 kjøpesentre står i fare for nedleggelse

Etter en tøff start på året, var XXL godt posisjonert da korona-epidemien brøt ut foir fullt i mars, forteller Wibe.

- Vi så i april at situasjonen kunne bli til vår fordel. Det har vist seg at folk er mer aktive enn noensinne, og det reflekterer at folk har blitt mer bevisste på å holde seg aktive. Det er bra for konsumentene og bra for oss.

- Hvor hadde dere vært uten pandemien?

- Hehe, det er vanskelig å å vite. Nå må vi bare jobbe mer langsiktig med å forbedre oss.

Les også: Nå kan du selge gamle Ikea-møbler tilbake til Ikea

Satser tungt på ehandel

Ifølge Wibe er XXL alene i sportsutstyrbransjen om å ha både en sterk nettbutikk og store fysiske butikker. Satsingen på ehandel har betydd mye for veksten, og pandemien har gjort at denne utviklingen har fått fart på seg:

- Vi vil ha en omsetning i ehandel på rundt to milliarder kroner for hele gruppen i 2020. Vi er den klart største ehandelsaktøren i sportsbransjen i Norden, og her har nok Covid vært en akselerator. Bare vår vekst alene blir på 500 millioner kroner - det er mer enn den totale nettomsetningen til de fleste av våre største konkurrenter.

- Er det ikke en risiko for den økte etterpørselen også vil gi økte priser?

- Vi skal alltid ha de laveste prisene på alt.

Mens ehandel-omsetningen var på 1,3 milliarder kroner 2019, forventer Wibe en total nettomsetning på 1,8 milliarder kroner i 2020, som tilsvarer en vekst i andelen på 17-18 prosent.

- Hvordan skal dere håndtere de nye munnbind-reglene - tror dere det vil påvirke julesalget i butikkene?

- Vi gjør alt vi kan for å følge smittevernreglene. Vi har en stor fordel med våre store varehus og nettbutikken. Det skal være trygt å handle på XXL. Vi tror at kanskje julehandelen vil spre seg mer utover enn den pleier.

Tredoblet resultatet

I Norge vokste omsetningen i tredje kvartal med hele 21 prosent, mens den samlede veksten var på 14 prosent. XXL tredoblet resultatet etter skatt, sammenlignet med tredje kvartal 2019.

Nøkkeltall for kvartalet:

  • Driftsinntekter 2,823 millioner kroner, opp 14 prosent (2,473 mill. kr. i tredje kvartal 2019)
  • Driftsresultat (EBITDA) 413 millioner kroner (271 mill. kr i tredje kvartal 2019)
  • Resultat etter skatt 159 millioner kroner (52 mill. kr)

Det norske markedet skiller seg ut med markant større vekst enn de andre landene XXL opererer i. Også Sverige har en bra vekst, mens utviklingen er negativ i Finland og Østerrike.