*Nettavisen* Økonomi.

XXL-toppen til værs på børs: - Vi tror de blir vinneren

XXL-aksjen føk opp 20 prosent onsdag morgen etter at fondet Altor kjøpte aksjer for 250 millioner kroner.

19.06.19 10:41

- Vi tror XXL blir vinneren i sportsbransjen fremover, foran både de andre butikkjedene og de rene nettbutikkene. De blir «last man standing», sier Hugo Maurstad, partner i Altor, til Nettavisen.

Onsdag morgen melder fondet Altor at de har kjøpt 7,1 millioner aksjer i XXL og vil kjøpe 3,0 millioner til.

Til sammen bruker oppkjøpsfondet dermed 250 millioner kroner på XXl-aksjer.

Storsatsingen har ført til en kursoppgang på elleville 20 prosent. Aksjene ble kjøpt til en pris på 25 kroner per aksje.

Stor oppgang

XXLs styreleder Øivind Tidemandsen, som er i hardt vær for tiden på grunn av avsløring om at han har skutt en løve i Afrika, er den store vinneren på oppgangen.

Siden børsåpning klokka ni er Tidemandsens aksjer blitt verdt 177 millioner kroner mer. Ved siden av det har han tjent 41 millioner kroner på salg av aksjer til Altor.

Klikk på bildet for å forstørre.

TIL VÆRS: XXL-aksjen økte med 20 prosent onsdag morgen.

Etter handelen eier Altor til sammen 14 millioner aksjer, totalt 10,6 prosent av selskapet. I tillegg vil Altor om det godkjennes av generalforsamlingen kjøpe i overkant av 3 millioner av XXLs egeneide aksjer som til sammen vil gi fondet en eierskapsprosent på 12,3. Fondet blir med dette XXLs nest største eiere, etter Tidemandsens eget selskap Dolphin Management AS.

Imponert

Hugo Maurstad, partner i Altor, sier at de alltid har vært imponert over XXL.

Klikk på bildet for å forstørre.

HAR TROA: Hugo Maurstad i Altor. Foto: Trond Lepperød

-Det er unikt selskap som har klart å bygge en business for 10 mrd på løpet av få år. De er markedsleder i Norge, Sverige og Finland og har gjort mye riktig, selv om de har vært gjennom en vanskelig periode nå, sier Maurstad til Nettavisen.

XXL-aksjen har kollapset det siste året og er nå verdt kun en fjerdedel av hva den var på sitt høyeste. Nedgangen forklarer Maurstad med «voksesmerter» som følge av for rask ekspansjon.

- Vi tror på XXL-konseptet og de tiltakene de iverksetter, som kosnadskutt, satsing på ehandel og å vende tilbake til det opprinnelige XXL-konseptet, er riktige, sier han.

Sportserfaring

Han viser til at Altor også kan «et par ting som er relvante» inn mot driften av XXL.

- Vi har god trening med å forbedre selksaper i mange bransjer. Vi kan sport, sier han og viser til at selskapet tidligere har eid Helly Hansen og styrer nå treningskjeden Sats og sportleverandøren Rossignol.

Han sier imidlertid at de ikke ønsker å kjøpe mer aksjer enn dagens eierandel på 12,3 prosent.

- Vi kommer ikke til å gjøre noe mer nå i første omgang. Vi kjøper nå fordi vi mener verdien er riktig vi føler handler det om at vi kjøre en riktig verdi i dag, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

ENDELIG OPPTUR: Øivind Tidemandsen har vært i hardt vær den siste tiden. nå er det bedre ut.

Han vier til at detaljhandel er en sektor under stort press.

- Men vi tror ikke at den blir borte. Det er mer et spørsmål om hvem som blir «last man standing» i bransjen og vi tror det er XXL, sier Maurstad.

- Dere har sagt at dere vil holde dere unna fysiske butikker innen detaljhandel. Hvorfor snur dere på det nå?

- Det stemmer, men vi tror at butikker som er en opplevelse å dra til og at det storformatet slår ut de klassiske små butikkene. Det blir færre kvadratmeter i butikkene totalt sett og mer netthandel. Men XXL er allerede størst på netthandel innen sport, og

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag