Gå til sidens hovedinnhold

Yara forsøkte å forhandle om korrupsjonsstraff

Yaras konsernsjef Jørgen Ole Haslestad ville godta korrupsjonsstraff for selskapet om de ansatte ble skjermet for tiltale. Økokrim avviste forslaget.

Ifølge Dagens Næringsliv var konsernsjef Jørgen Ole Haslestad villig til å godta en korrupsjonsstraff for selskapet mot at de nåværende ansatte ble skjermet. Det kommer fram i en epost sendt fra Økokrim til advokatfirmaene Wiersholm og Schjødt i august i år.

Signaler

«Det er kommet signaler fra konsernsjef Haslestad om at Yara kan være villig til å vedta en bot, men kun dersom ingen nåværende ansatte blir tiltalt», heter det i eposten, som konsernsjefen mottok kopi av.

Advokatfirmaet Wiersholm er hentet inn av Yara for å granske saken, mens Schjødt representerer selskapet.

Yara er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med bruk av mellommenn i Libya og India. I tillegg er siktelsen utvidet til å gjelde forhold i Russland.

Overfor Dagens Næringsliv ønsker ikke Yara-ledelsen å kommentere saken, og førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim avviser at selskapet kan forhandle om å unngå tiltale for ansatte.

Rekordbot i vente

I slutten av juni i år varslet Økokrim Yara om at selskapet kan vente seg en bot som blir den største som noen gang er ilagt et norsk foretak. I en epost som ble sendt til Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad 26. juni i år, ba førstestatsadvokat Djupesland Yara «belage seg» på en gigantbot og krav om inndragning.

«Når det gjelder botens størrelse, kan jeg fra denne side signalisere allerede nå at sakens alvor tilsier et bøtenivå som vil ligge i en helt annen kategori enn det som tidligere er ilagt i Norge», skrev Djupesland. Til sammenligning ble Statoil ilagt en bot på 20 millioner kroner for Iran-skandalen for ti år siden.

Den interne granskningen i Yara konkluderte med at selskapet har gjennomført uregelmessige utbetalinger på til sammen nær 100 millioner kroner. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken