*Nettavisen* Økonomi.

Yara satser i Australia

Foto: (Foto: Christian Bakken/TV 2 Nettavisen)

Kunstgjødselprodusenten Yara vil være med og bygge verdens største ammoniakkfabrikk på Burrup-halvøya i Vest-Australia.

29.03.05 20:25

Det norske selskapet har nå skrevet under en avtale om kjøp av 30 prosent av aksjene i Burrup Holdings Pty Ltd. Fabrikken er under bygging. Transaksjonen er endelig når australske myndigheter gir sin godkjennelse.

- I Burrup har vi funnet en glimrende strategisk match, inkludert god økonomi basert på konkurransedyktig gasspris og fremtidige utviklingsmuligheter. Vi tror den nye alliansen vil styrke Yaras posisjon i Asia og Oceania betydelig, uttaler konsernsjef i Yara Thorleif Enger ifølge en pressemelding.

Starter produksjonen i år
Ammoniakkfabrikken er den første kjemiske fabrikken basert på gass fra kontinentalsokkelen i Vest-Australia. Fabrikken blir ifølge Yara den største i sitt slag med en årlig kapasitet på 760.000 tonn. Den er forventet at produksjonen vil starte i andre halvår i år.

Yara - som er utgått av Norsk Hydro - er global markedsleder innen kunstgjødsel og har nå festet grepet ytterligere når det gjelder ammoniakk, råstoffet for nitrogengjødsel og sprengstoff.

Langsiktige avtaler
I 2002 inngikk Yara en langsiktig avtale med Burrup om å markedsføre og selge 100 prosent av produksjonen fra den nye fabrikken. I 2004 utvidet Yara sin flåte av ammoniakkskip med to nye 60.000 kubikkmeter skip, skreddersydd for handel i og til Asia.

Ammoniumnitrat-fabrikk
- Som en del av denne avtalen har vi sikret en opsjon på å delta i en mulig utvikling av ytterligere en fabrikk for tiden under vurdering av Burrup Holdings som kan produsere ammoniumnitrat og urea. Denne opsjonen inkluderer avtaler for å tilføre teknologi og ansvar for markedsføringen. Timingen av mulige nye prosjekter vil avhenge av utviklingen i markedsbalansen for de ulike produktene, sier Enger ifølge pressemeldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.