*Nettavisen* Økonomi.

Yukos venter fortsatt på futen

Foto: (Scanpix)

Oljegiganten Yukos forbereder seg på det verste etter at selskapet ikke kunne betale restskatten innen fristen gikk ut ved midnatt natt til torsdag.

08.07.04 14:57

Yukos hadde ingen mulighet til å innfri skattekravet på 3,4 milliarder dollar (24 milliarder kroner) og nå venter ledelsen i selskapet på at skattefutens representanter skal banke på døra å sikre seg alle aktiva.

Skattemyndighetene kan dukke opp både ved hovedkontoret i Moskva og ute i distriktene der rikdommene pumpes opp. Yukos står for en femdel av Russlands oljeproduksjon og var inntil i fjor et yndet investeringsobjekt.

– Vi aner ikke hva som nå vil skje. Skattefutens folk kan komme i dag, eller senere. Men vi er tålmodige og fortsetter produksjonen, sier Yukos-talsmann Hugo Eriksen.

Enorme skattekrav
Eriksen sier at Yukos fortsatt er interessert i å finne fram til ordninger som gjør at selskapet overlever. –Vi er interessert i å betale restskatten, selv om vi bestrider lovligheten av de krav som er satt fram fra skattemyndighetenes side.

Yukos kan gå over ende innen årets utgang fordi skattekravet på 3,4 milliarder dollar bare er halvparten av det myndighetene krever for årene 2000 og 2001. I tillegg kommer krav for 2002 og 2003, noe som trolig vil føre til et samlet skattekrav på over 10 milliarder dollar (70 milliarder kroner).

Selskapets fremtid er i høy grad avhengig av at hovedaksjonær Mikhail Khodorkovskij og andre store aksjeeiere lykkes med sin plan om å komme fram til en ordning med myndighetene.

Yukos har over 100.000 ansatte, men er i praksis konkurs fordi myndighetene har tatt beslag i alle bankkonti og i tillegg kontrollerer selskapets store verdier.

Den politisk ærgjerrige Khodorkovskij sitter fengslet og venter på at han skal få saken opp for domstolene. Mangemilliardæren er anklaget for skatteunndragelse og bestikkelser, og han risikerer opp til 10 års fengsel.

Politisk spill
Khodorkovskij sier han har tilbudt seg å gi fra seg kontrollen med Yukos, men det kommer motstridende meldinger om hvorvidt selskapet er inne i aktive forhandlinger med myndighetene om en ordning av skatteinnbetalingen.

Visefinansminister Sergej Sjatalov sier at Yukos ikke har bedt om en formell utsettelse med betaling av restskatten, noe som må skje før myndighetene kan behandle en eventuell utsettelse.

President Vladimir Putin understreket i juni at han ikke var ute etter å slå Yukos konkurs, men selskapet er stadig blitt utsatt for harde angrep. Enkelte analytikere mener imidlertid at situasjonen ikke er helsvart.

– Vi tror partene vil komme fram til et kompromiss, ikke minst fordi myndighetene mangler erfaring med å behandle en konkurs i denne størrelsesorden, heter det i en vurdering fra Merrill Lynch.

I tillegg kommer at Yukos fortsatt produserer og tjener penger. –Det er tøv å snakke om konkurs for et selskap som eksporterer olje til en pris av 36 dollar fatet, skrev den velrenommerte avisen Vedomosti onsdag.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.