Facebook planlegger å ansette hele 10.000 personer i EU for å utvikle et såkalt «metaverse». Et «metaverse » er definet som en onlineverden der folk kan game, arbeide og kommunisere i et virtuelt miljø, ofte ved hjelp av VR-hodetelefoner (VR = virtuel virkelighet).

Facebooks toppsjef Mark Zuckerberg har lenge vært opptatt av dette, og kan nok tenkes å ønske at det rettes oppmerksomhet mot noe annet etter den siste tidens skandale-avsløringer.

Les også: Facebook-marerittet: - Noe jeg tror vi aldri noensinne har sett før

Skandaler og sci-fi

Den 37 år gamle tidligere Facebook-ansatte IT-ingeniøren Frances Haugen vitnet i Kongressen etter at hun lekket store mengder dokumenter til myndighetene og avisen Wall Street Journal som blant annet viste at Facebook var klar over at produktene deres er skadelige for unge jenter.

«Metaverse har potensial for nye kreative, sosiale og økonomiske muligheter, og europeerne vil bidra til å skape dette fra starten av», skriver Facebook i en bloggpost sitert av BBC.

Ordet metaverse kommer fra Neal Stephensons sci-fi-roman Snow Crash fra 1992, og viser til en slags arvtager eller etterfølger til internett, der virkelige og virtuelle verdener flyter over i hverandre. Zuckerberg kaller det et «legemliggjort internett», der du ikke ser på innhold – men er en del av det, skriver digitalnorway.

Les også: Datatilsynet nekter å være på Facebook

Vil samarbeide

Det er snakk om nye stillinger som i løpet av de neste fem årene vil kreve høyt spesialiserte ingeniører. Å investere i EU gir mange store fordeler, som tilgang til et stort forbrukermarked, førsteklasses universiteter og mye høy kompetanse, skriver Facebook.

Å bygge «metaverse» er en av Facebooks største prioriteter. Selskapet selv bedyrer at det denne gangen ikke er snakk om å kjøpe opp rivaler, som giganten har gjort tidligere med blant annet Whatsapp og Instagram, men at nyskapningen må være et samarbeid med flere parter.

Les også: Facebook kan lansere digital lommebok i år