Gå til sidens hovedinnhold

Oksygen-påfyll til lunsj

På Grünerløkka i Oslo ligger oksygenbaren «Pust». Side2 testet, og ble både opphisset og oppkvikket.

(SIDE2):«Liggende på en myk lenestol, mp3-spiller med yoga-musikk, slange i nesa, øyenmaske og netting som dekker for innsyn. Oksygenet pustes inn og rolig ut av munnen. Undertegnede valgte en aroma med peppermynte som skal gi en oppkvikkende effekt. Først merkes ingenting, men etter noen minutter flyr tankene klisjèaktig av gårde til lange, hvite sandstrender og blått hav. Pusten blir roligere, det prikker i fingrene, og beina blir følelsesløse, men det er behagelig. Så går man over til en tretthet og glemmer at man faktisk ligger i et lokale midt på Grünerløkka. Man tenker på ingenting, lyden av bobler høres som et rolig sus ved siden av musikken, og etter 20 minutter er det vanskelig å vite om man har sovnet eller ikke. Den oppkvikkende effekten kom cirka et kvarter etter oksygensesjonen og kroppen føltes lett».

Stressende hverdag

Til vanlig puster vi inn 19 - 21 prosent oksygen daglig. «Pust» oksygenbar i Oslo serverer 90 prosent ren oksygen, med eller uten aroma. Målet er å gjøre deg avslappet i en stressende tilværelse.

- Det er for få steder man kan slappe av. Alle har en kalender som er stappfull med planer, men det er ikke skrevet ned når man kan slappe av, sier eieren av «Pust» oksygenbar Andrè Jåtog. Foreløpig er han den eneste i Skandinavia som tilbyr oksygenbehandling.

- Her får du et avspenningsprogram, passende musikk og mulighet til å fokusere kun på seg selv, påpeker Jåtog.

Opphissende

«Etter at jeg klarte å slappe av og fikk til å puste riktig, følte jeg meg veldig avslappet. Så begynte blodet mitt å pumpe og jeg ble svært gira. Slapp, men opphisset. Rundt 20 minutter etter sesjonen føltes det som om jeg hadde drukket champagne. Jeg ble full av energi, og følte meg mye yngre»- Fotograf Paul Weaver etter å ha testet mandarin og lavendel.

Hjelper mot mye

De forskjellige aromaene gir en oppkvikkende, eller avslappende effekt. En sesjon på 20 minutter koster 150 kroner, 30 minutter koster 200 kroner. Oksygen er et naturlig middel som kan hjelpe mot for eksempel hodepine, migrene, anspenthet eller bakrus. Sistnevnte er overraskende effektivt, forteller Jåtog og ler.

- En gang var jeg ordentlig fyllesjuk, da dro jeg hit. Jeg valgte peppermint og wintergreen. Det gikk 20 minutter og det hjalp ingenting. Men så-25 minutter senere var jeg ikke noe kvalm og hadde ikke lenger vondt i hodet, sier han.

«Side2 tester alternative behandlingsmetoder hver onsdag»

Jåtog forteller også om personer som har kunnet slutte på medikamenter.

- Vi har for eksempel en person som kommer hit jevnlig som har slitt med søvnproblemer, og har nå sluttet helt med medikamenter.

Men han påpeker at oksygenbaren «Pust» er et avspennings-og rekreasjonstilbud, og ikke et medisinsk tilbud.

I Japan og Tokyo er det mer kultur for oksygenbarer, da det er så forurenset luft. I USA blir det brukt mer i event-sammenhenger. Men det er ikke ved et utenlandsbesøk gründerne André Jåtog og Aleksander Herresthal fikk ideen til oksygenbaren. Det var nemlig ved en idèdugnad sammen med forbipasserende og naboer.

- Vi leide dette lokalet og hengte opp papir i vinduet med skriften: «Her åpner Norges første¿¿.». Så kunne nabolaget skrive inn forslag, sier Jåtog og foreller om tips om alt fra klinecafè til ølbutikk.

Hver dag puster vi cirka 20.000 ganger. 90 prosent av energien vår kommer fra oksygen, bare 10 prosent fra mat og drikke. Les mer fakta og mer om oksygenbaren «Pust» her.

Kommentarer til denne saken