Gå til sidens hovedinnhold

Friske øl med mye smak

India pale ale er den mest populære typen mikrobrygg. Vi har testet nærmere 40 pale ale og IPA.

Det ser ut som våren i år fortsatt er litt på vent i store deler av landet. Trenger du noe å varme deg på, skal du prøve en porter eller stout. Lengter du derimot frem mot sommeren, og vil ha noe lett, lyst og leskende, foreslår vi en hveteøl. Men det det skal handle om her, er noe sånn cirka midt i mellom, nemlig pale ale og india pale ale (IPA).

Selv om det fortsatt selges enorme volumer av «industripils», begynner stadig flere å finne ut at det finnes bedre øl, med mer smak. Og disse ølene kommer gjerne fra bittesmå bryggerier. Det er ikke for ingenting at de kalles mikrobryggerier.

Sjangerglidning

Både pale ale og IPA er lyse, overgjærede øl, men man kan spørre seg hvorfor vi har med begge typer i én og samme test. Det er fordi det finnes endel sjangerglidning. En pale ale er et klassisk, britisk brygg. Når man skulle skipe øl til koloniene, hvorav India var den største, måtte man brygge et kraftigere øl, som tålte den lange sjøreisen. Husk at dette var i seilskutetiden, så disse turene kunne ta flere måneder. Derav india pale ale.

Med fremveksten av mikrobryggbølgen i USA fra 70-tallet og fremover, utviklet amerikanerne kraftigere utgaver av både pale ale og IPA. Både mengden og typen humle som brukes, gir ofte sitruspregede aromaer og tydelig bitterhet. Ofte er en amerikansk pale ale kraftigere enn en britisk IPA.

Men det finnes også enda kraftigere IPAer, vekselvis kalt doble eller imperial, og kort fortalt har denne typen rett og slett mer av alt. Disse ølene er mer i klassen kose/nippe enn drikke/leske. Vi har også med noen slike i testen. Beer judge certification program i USA og norske Norbrygg setter skillet på 7,5% alkohol, og vi har også valgt å gjøre det.

Greier Ægir å følge opp?

Totalt ble 37 øl testet, hvor 29 av dem hadde alkoholstyrke opp til og med 7,5%, og åtte var over. Ølene ble testet av David Løite, Klikks ølekspert, og undertegnede, Klikks vinanmelder. Alle ølene hadde en styrke på over 4,75 %, og du må derfor på polet for å kjøpe dem. (Vi kommer tilbake med test av pale ale i butikkstyrke i vår sommerøltest).

Fra vår test av pale ale og IPA har vi plukket ut de de tre beste av de sterkeste, og de fem beste ølene opptil 7,5%, og de er listet opp i den rekkefølgen nedenfor.

Vi var spente på hvordan Ægir IPA ville komme ut, da den har vunnet pris som Norges beste øl i Det norske måltid på TV 2. Den nådde ikke opp. Det var Berentsens Bombay IPA som vant klassen opptil 7,5%. Men Ægirs sterke variant, Ratatosk, vant sin klasse, og ble det totalt sett beste ølet i hele testen.

Vil du prøve enda en spennende type øl? Da må du få med deg vår test av belgiske brune.

Ægir Ratatosk Double IPA

Et på alle måter flott øl.

Produsent: Ægir

Pris: 89,90

Karakter: 90 / 100

Les hele testen

Nøgne Ø Imperial IPA #500

Grapefrukt og nyslått gress, pakket med smak.

Produsent: Nøgne Ø

Pris: 81,90

Karakter: 87 / 100

Les hele testen

Lervig/Mikkeller Imperial IPA

Et svært kraftig øl.

Produsent: Lervig/Mikkeller

Pris: 70

Karakter: 86 / 100

Les hele testen

Berentsens Bombay IPA

Flott øl, hvor alt er i balanse.

Produsent: Berentsens

Pris: 67,20

Karakter: 88 / 100

Les hele testen

HTML EMBED

Kinn Vestkyst India Øl

Fint øl med tydelig bitterhet.

Produsent: Kinn

Pris: 99,90

Karakter: 87 / 100

Les hele testen

HTML EMBED

Hornbeer Grisk IPA

Fruktig duft og tydelig bitterhet.

Produsent: Hornbeer

Pris: 69,90

Karakter: 86 / 100

Les hele testen

HTML EMBED

Nøgne Ø IPA

En klassiker, som fortsatt står seg godt.

Produsent: Nøgne Ø

Pris: 74,90

Karakter: 86 / 100

Les hele testen

Mikkeller Green Gold IPA

Friskt og grapefruktpreget med markant bitterhet.

Produsent: Mikkeller

Pris: 53,90

Karakter: 86 / 100

Les hele testen

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken