Gå til sidens hovedinnhold

- Avslørte badstuhistorien før påske

- Siden har jeg ikke snakket med ham, sier forfatter Elisabeth S. Moen.

STORTINGET (Nettavisen): Flere titalls journalister og fotografer ventet på olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) etter onsdagens spørretime.

- Skal si dere er ivrige. Vi lot ham være i fred i dag, vi, bemerker Frp-leder Siv Jensen spøkefullt.

- Må stå for forfatterens regning
En time tidligere inviterte Fagbokforlaget og forfatter Elisabeth Skarsbø Moen til pressekonferanse for å skape blest om boken: «Ola Borten Moe. Portrett av en pløyboy».

- Kommer du til å lese boken, Borten Moe?

- Nei, svarer han kontant - og legger til:

- Jeg har ingen kommentar til boken. Det er en uautorisert biografi, der innhold og vurderinger må stå for forfatterens egen regning.

- Godt og avklart forhold
Sp-statsråden ville verken kommentere på påstander om at han skal ha truet Sp-leder Liv Signe Navarsete, at forholdet deres er «hatefullt» - eller at forfatteren tegner et bilde av ham som en «maktsyk og egenrådig» politiker.

- Men på generelt grunnlag vil jeg si at mitt forhold til Navarsete er godt og avklart. Vi utfyller hverandre! Jeg mener vi leder - og er i stand til å lede - partiet på en god måte. Jeg kjenner meg ikke igjen i de beskrivelsene som ikke er hyggelige, sier Borten Moe til Nettavisen.

- Hvordan ser du på din egenskap til stadig å skifte mening?

- Jeg sier som økonomen Keynes: «When the facts change, I change my mind». Samfunnet er i stadig utvkilng. Vi må være dynamiske, det er jeg, sier han til Nettavisen.- Kan fort bli dørgende kjedelig
Valgforsker og professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, sier til Nettavisen at uautoriserte bøker kan være et «greit grep» for de som skal skrive om aktive politikere.

John Maynard Keynes (1883-1946) var en britisk økonom. Han regnes gjerne som grunnleggeren av makroøkonomien med «The General Theory of Employment, Interest and Money» i 1936.

Keynes trodde på:

*Økonomisk vekst drives av forbruk (ikke sparing).
*Lavt forbruk gir arbeidsledighet.
*Økt statlig forbruk kompanserer for redusert forbruk i befolkningen.
*Økt statlig forbruk i dårlige tider bør gjøres gjennom budsjettunderskudd (det vil si lån), ikke høyere skatter.
*Staten bør bruke mer penger i dårlige tider, men spare i gode tider.
*Stabilt prisnivå er viktig, men i en krisesituasjon er inflasjon bedre enn deflasjon. Inflasjon er urettferdig mot sparere og långivere, men deflasjon forårsaker arbeidsledighet.
*Stabilt prisnivå innad i landet må prioriteres over vekslingskursen mot andre lands valutaer.

- Det kan være eneste måten å få dem i tale på, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Han mener også at mange bøker politikere selv skriver - eller bidrar til - blir «dørgende kjedelig lesing».

Todal Jenssen understreker at han ikke har lest boken om Ola Borten Moe - og derfor ikke kan kommentere den. Men han har fått med seg hvordan et møte med forfatteren ledet til en «kreativ badstue» - i bare nettoen.

- Det høres ut som en tynn historie, bemerker han.

- Sto foran meg uten trusa
Borten Moe skulle i utgangspunktet bidra til boken, men kuttet all kontakt med Skarsbø Moen da han ble klar over at hun ville omtale et nachspiel med hans politiske rådgiver Ivar Vigdenes og forfatteren.

«Ola Borten Moe ville ikke at jeg skulle fortelle denne historia. Da han skjønte at det var det jeg kom til å gjøre, kutta han all kontakt med meg. Boka er derfor skrevet uten hans medvirkning, og han har også takket nei til å bli forelagt de viktigste delene av boka og benytte seg av den tilsvarsretten han har,» skriver hun.

Nachspielet hun omtaler, skal ha funnet sted i pendlerleiligheten til Vigdenes etter en bytur. Ifølge Skarsbø Moen skal Vigdenes ha spurt om de skulle sette på badstuen, noe de skal ha gjort ved å sette på tørketrommelen og dusjen på badet.

«Det er slike ting mine meste kreative kompiser hjemme i Fræna kunne ha funnet på. Men dette var ikke mine kompiser. Det var Norges olje- og energiminister, og akkurat nå sto han foran meg uten Borten-familiens adelsmerke trusa,» skriver hun.

Se video med Ola Borten Moes kommentarer om boken.

HTML EMBED

- Badstu-kapitlet måtte med
Forfatteren selv sa til Nettavisen under pressekonferansen at det var helt nødvendig å ha med denne historien i boken.

- Hvor mye svekker det boken din at prisen du måtte betale for å ta med den historien var bryte kontakten med Borten Moe?

- Jeg mener historien er viktig for å få frem hans egenskaper. Jeg er ikke overrasket over at han ikke ville ha dem med, svarer hun - og bekrefter at han fikk det ene kapittelet til gjennomlesing før påsken.

- Jeg ville ikke at det skulle ødelegge ferien hans, å ikke vite hva som sto der. Siden har jeg ikke snakket med ham, sier hun.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken