Gå til sidens hovedinnhold

Heftig strengeleik

Ola Kvernberg befinner seg i verdenstoppen som jazzfiolinist. Han tar kraftige steg som komponist og bandleder også.

(Kongsberg/Side2): Under fjorårets jazzfestival på Kongsberg blei Ola Kvsernberg tildelt den store musikerprisen. Det fører med seg heder og ære og ikke minst en forpliktelse til å levere en takk for prisen-konsert året etter. Det gjorde Ola Kvernberg seint i går kveld med det nykomponerte verket/bandet Mechanical Fair.

Det begynner å bli lenge siden vi hørte stjerneskuddet Ola Kvernberg for første gang. Likevel har han ikke rukket å bli mer enn 32 år. Utviklinga hans fra sensasjonell stringswing-debut med Hot Club de Norvège og en kanskje litt for tidlig hovedscenedebut på Moldejazz med legendene Philip Catherine og Niels-Henning Ørsted Pedersen, har vært voldsom og allerede nå framstår han som en moden og visjonær komponist med store ambisjoner og vyer.

Allerede for to år siden fikk vi et voldsomt bevis på hva som bodde i kroppen fra Fræna utenfor Molde. Bestillingsverket "Liarbird" under Moldejazz for stort orkester og med superstjerna Joshua Redman som integrert solist, var intet mindre enn en sensasjon som nå kan nytes når som helst på cd.

I mine ører nådde ikke "Mechanical Fair" opp til det samme nivået, men det kan muligens ha med førstegangsopplevelsen å gjøre. Stilig antrukket i mørke dresser inntok Kvernbergs strengeste venner, det vil si gitaristene Even Helte Hermansen og Petter Vågan og bassist Ole Morten Vågan samt ustrenge Erik Nylander på trommer Kongsberg Kino med et verk på bortimot 90 minutter med tittellåta fra en film som kommer i høst, "Jag etter vind", som ekstranummer.

Kvernberg, som også spilte mandolin og piano, ga oss et moderne, tildels kontemplativt, stemningsfullt, heftig, noen ganger rocka og noen ganger melankolsk verk med stort potensial. Ofte blei vi tatt med på et shuffle-beat a la Pat Metheny, men helt annerledes sjølsagt. Ikke alle låtene var like minneverdige, men stemningene og samklangen med alle strengeinstrumentene var til tider magisk. Solistisk var det nesten sjølsagt skyhøyt nivå og spesielt Helte Hermansen, med sitt Bushman Revenge-trøkk, og Kvernberg leverte unike bidrag.

"Mechanical Fair" er et nytt steg i retning Ola Kvernberg. Hvor det vil ende vet verken vi eller Kvernberg sjøl og ingenting er mer spennende enn det. Det vi likevel vet er at Ola Kvernberg befinner seg i toppen blant jazzfiolinister her på Tellus og der har han kommet for å bli.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken