Ola Kvernberg Trio
Folk
Jazzland Recordings/Universal

Det virker som det er åresvis siden Ola Kvernberg fra Fræna utenfor Molde dukka opp fra ingen steder på Django-festivalen i Oslo og sørga for hakeslepp en masse. Til tross for det er Kvernberg bare 27 år gammel og den unge og lovende er nå ung og strålende.

Mange trodde nok at kongeriket hadde fått en ny stringswing-fiolinist av upperste klasse da Kvernberg inntok scena. Det stemte for så vidt, men det skulle gå kun kort tid før gutten med Brylcreme-sleiken fortalte oss at han hadde kvaliteter som gikk langt videre enn som så.

I løpet av studietida på jazzlinja i Trondheim henta Kvernberg impulser fra mangt og mange og han stod etter hvert fram som en meget spennende modernist med et helt unikt uttrykk.

For tre år siden kom Kvernbergs triodebut under eget navn – «Night Driver». Sammen med trommeslager Erik Nylander og bassist Steinar Raknes viste Kvernberg nye sider av sitt talent og utviklinga har bare fortsatt fram til «Folk».

I løpet av de seineste åra har Kvernberg jobba med alle fra Joshua Redman og Erlend Skomsvoll til Thomas Dybdahl og Jo Nesbø og med Kvernbergs særdeles åpne sinn har han tatt med seg impulser fra disse og mange andre til det som har blitt «Folk».

Nok en gang er det Nylander og Raknes som er med Kvernberg på utflukten der mennesker, sikkert både musikanter og private inspirasjonskilder, har danna fundamentet for musikken.

Ola Kvernberg framstår nå både som en bandleder, komponist og fiolinist med større modenhet og autoritet enn noensinne. Musikken er moderne, tøff, melodisk, hardtswingende, melankolsk, i alle slags tempi, reflekterende, utagerende – den kunne ikke vært skapt av noen andre enn av Ola Kvernberg.

Ola Kvernberg er en jazzfiolinist av verdensklasse og ”Folk” er en solid bekreftelse på det.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!