Gå til sidens hovedinnhold

Du kan trene med astma

Med enkle grep kan du være med på alle aktiviteter selv med astma og allergi.

(SIDE2): Roeren Olaf Tufte er et levende bevis på at man kan være aktiv selv med astma og allergi.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Selv fikk han astma som 28-åring, og har fått god oppfølging.

- Jeg har pollenallergi og anstrengelsesastma. Jeg har fått den best mulige oppfølgingen gjennom Olympiatoppen, så for meg har det gått veldig bra, sier Olaf Tufte til Side2.

Med tre OL-medaljer, fire VM-medaljer og 20 NM-gull, så er det ingen tvil om at han har gjort suksess til tross for astma og allergi.

Må se på mulighetene
Han fronter nå et prosjekt i samarbeid med Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) og AstraZeneca AS, for å sette fokus på at de med astma og allergi har samme muligheter som alle andre.

Les mer om prosjektet

- Det finnes ikke noe verre en å fortelle folk hvilke begrensninger man har. Man må fortelle hvilke muligheter man har i stedet, sier Tufte.

NAAF er svært fornøyd med å ha Tufte med på laget.

- Han er en idrettshelt og et forbilde for veldig mange. Han er en idrettshelt som viser at det går an å nå langt selv med astma. Han presiserer at alle barn uansett om de har astma eller ikke skal dele gleden ved å drive idrett. Fysisk aktivitet er viktig uansett, og veldig viktig med astma, sier sykepleier og rådgiver Grethe Amdal i NAAF til Side2.

Amdal mener Tufte kan være en god inspirasjon til å få barn og unge til å drive med fysisk aktivitet til tross for luftveisplager.

- Tufte viser at alt er mulig, og han har astma og er plaget av spesielt gresspollenallergi. Han har måttet ta noen grep for å bli så god som han er. Han kan stå fram som en god inspirasjonskilde for barn og unge. Det viktigste er ikke å fokusere på å bli best, men at fysisk aktivitet er bra og det er ingen hindring å drive med fysisk aktivitet selv om man har astma, sier hun.

Lite kunnskaper rundt astma
OL-vinneren synes dette prosjektet er genialt.

- Dette er et helt genialt prosjekt, fordi det blir helt feil å si at astmatikere ikke kan være med på ting. Det handler om riktige medisiner og forberedelser i forkant. Da går det meste veldig bra, sier Tufte.

Også for NAAF er det viktig å øke informasjonen om astma og allergi.

- For det første er astma økende. Det er 20 prosent av alle norske barn som har eller har hatt astma innen 10 års alderen. Samtidig viser undersøkelser at det er mye usikkerhet rundt astma i skolen både blant elever og lærere, som er usikre på hvordan de skal legge det opp for elever med astma. Vi mener at med litt kunnskaper og enkel tilrettelegging så kan barn med astma delta på lik linje med andre barn. Det er viktig med god medisinering i bunnen. De må ta hensyn til god oppvarming og noen bør ta medisiner på forhånd. Andre må ta hensyn til pollen og i forhold til kulde og ta ekstra hensyn når en er forkjølet, sier Amdal.

Kan de med astma og allergi trene like hardt som de som ikke har det?

- Det ser sånn ut. Så lenge de har riktig bruk av medisiner og tar forholdsregler. Det dreier seg om ordentlig oppvarming, riktige medisiner og riktig dosering, sier roeren.

Får fritak fra gymtimen
Men Tufte har inntrykk av at mange astmatikere og allergikere kvier seg for å delta på aktiviteter og trening.

- Jeg tror det er mange som sannsynligvis har begrenset aktivitet fordi man får høre hvilke begrensninger man har, og de deltar ikke så mye som de kunne ha gjort, sier OL-vinneren.

Fremdeles er det noen elever som får fritak fra gymtimen på grunn av astma.

- I den spørreundersøkelsen vi gjorde viser 20 prosent av de unge som svarte at de fikk fritak fordi de hadde astma. Så vi ønsker å vise at det er mulig å skape en bedre trygghet når en driver med fysisk aktivitet og har astma, sier Amdal.

Men hvis man ikke tar forholdsregler kan treningen bli en lite hyggelig opplevelse.

- Det kan være skremmende å bli tung i pusten. Har man opplevd det en gang, så kan terskelen bli høyere for å prøve seg på nytt igjen. Det handler om å ha en god astmakontroll. Det omhandler både medisinering og også det å ta enkelte hensyn. Astma er en veldig individuell sykdom. Det er viktig at den enkelte lærer sin egen sykdom og å kjenne. Det er viktig å kjenne selv hva som kan gi anfall, og gi riktig medisinering for den enkelte, sier Amdal.

Olaf Tufte og «Aktiv med astma Tour» skal besøke 7.-klasser på 25 skoler rundt om landet i perioden 25. mai til 12. juni. Touren startet på Oserød skole på Nøtterøy utenfor Tønsberg 25. mai.

Sjekk om de kommer til din skole.

Kommentarer til denne saken