To dramatiske forhold utspiller seg samtidig i norsk politikk om dagen. Det ene er Arbeiderpartiets fall. Det andre er Høyres vekst. Kristin Clemet, leder for den liberale tankesmien Civita, og tidligere Høyre-statsråd, minner om at Arbeiderpartiets fall er et ledd i en lang trend.

nettstedet Pollofpolls, som legger inn gjennomsnittet av meningsmålingene, har Arbeiderpartiet i skrivende stund en oppslutning på 18,5 prosent mot Høyres 31,7 prosent.

– Det året jeg ble født, 1957 var Arbeiderpartiet på topp med 48 prosents oppslutning. Siden den gang har det gått nedover.

I podkasten Ness, se over eller hør under, gir Clemet deg hele sin analyse.

Støre bidrar selv

Men selv med den historiske nedgangen, som Clemet forklarer med at klasseidentiteten er blitt mindre, mener Clemet at regjeringen Støre bidrar godt selv.

– De burde være tydeligere på hva de er usikre på. En regjering kan få tillit hos befolkningen hvis den kommuniserer tydelig at verden er usikker, og at det ikke er lett å si hva som er den rette løsningen her.

Et eksempel på en regjering som vant på å kommunisere dette var regjeringen Solberg under pandemien. Et eksempel på det motsatte er regjeringen Støres kommunikasjon under strømkrisen, og ikke minst Støres svar på kritikken fra forfatteren Jan Kjærstad. Han spurte om strømkrisen ville bli Arbeiderpartiets undergang.

Støres svar skapte mer uklarhet og forvirring. Han burde vært klar på det han var sikker på, og tydelig på det han var usikker på, forklarer Clemet.

Lillavelgerne til Høyre

I sum mener hun at dette har skapt et voldsomt rom for Høyre som nå stormer frem og tar de såkalte lilla-velgerne, det vil si de som kan tenke seg å stemme på Arbeiderpartiet eller på Høyre.

– Ernas rolle er viktig. Folk har et annet forhold til henne enn de har til Støre. Hun kan ikke gå langt uten at noen vil ta en selfie med henne.

Hør alt nedenfor.